Uppgifter om planerade terrordåd i Örebro och Stockholm

1:21 min

Flera terrordåd har planerats i olika städer, bland annat i Örebro och Stockholm. Det här säger en 34-årig örebroare i polisförhör.

Informationen ska han ha fått i Syrien - uppgifter som har granskats av Säpo, enligt Agneta Hilding Qvarnström, som är chefsåklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

– Såvitt jag förstår så har Säkerhetspolisen tittat på detta, säger Agneta Hilding Qvarnström.

Den 34-årige örebroaren berättar att han hösten 2015 var tvungen att åka till Syrien och terrororganisationen IS. I samband med resan misstänks han och flera andra örebroare för bedrägerier värda en halv miljon kronor, något de är åtalade för.

Och det är när polisen förhör 34-åringen om de misstänkta bedrägerierna som han berättar att han tror att pengarna skulle gå till att finansiera IS.

Han pekar också ut vem i Örebro som rekryterar till IS och att han fått information i Syrien om flera planerade terrordåd, i bland annat Stockholm och Örebro. Han säger att han lämnat namn till Säpo på de som är ansvariga för de olika attackerna.

Och det här är något som terrorforskaren Magnus Ranstorp reagerar över när vi låtit honom läsa förhören.

– Det är ju intressant att han hävdar det i förhören och jag tror att det är definitivt någonting som Säkerhetspolisen och polisen har tvingats följa upp. Om det är sant eller inte är svårt att veta, säger Magnus Ranstorp.

Säpo vill dock inte kommentera uppgifterna som 34-årigen lämnat i förhör - eller hur man har agerat efter att de fått dem.

Säpo har tidigare berättat att de avvärjt flera planerade terrordåd i Sverige.