Ny studie: Näskortisonspray hjälper snarkande barn

2:33 min

En ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att barn som snarkar kan bli hjälpta av näskortisonspray istället för operation.

– Han var väldigt trött, hade dåligt aptit var allmänt avslagen på dagarna. Det märktes tydligt att han påverkades av dålig sömn även om han sov länge så var det inte så hög kvalite´på sömnen berättar Sanna Nässén.

Det är ungefär 10 procent av alla barn under 12 år som har problem med snarkning och sömnrelaterade andningsstörningar.

Problem som ger trötta, hängiga barn, koncentrationssvårigheter och i svåra fall går inte barnen upp i vikt som de ska eftersom de har svårt att äta på grund av stora halsmandlar.

Operationen för att hjälpa de här barnen är det vanligaste ingreppet på barn i Sverige.Men en ny studie vid Sahlgrenska universitetssjukhuset visar nu att många av barnen kan bli hjälpta med näskortisonspray.

– Det är en enkel behandling, den har inga biverkningar, så den tolereras väl sen har man ju alltid möjlighet att operera senare om näskortisonsprayet inte räcker men vi har ju sett att i många fall blir barnen helt bra och behöver ingen operation speciellt dom som inte har grava symptom från början säger Gunnhildur Gudnadottir, överläkare på Sahlgrenska.

Resultaten från studien presenteras i veckan på en stor konferens i Göteborg. Forskarna har följt 60 barn. Och i gruppen som fick prova näskortisonspray märktes tydliga förbättringar i livskvalitet. 

Fördelarna med att slippa operera är många speciellt när det gäller barn. På bara sex veckors behandling med nässpray såg forskarna en skillnad.

– De som fick kortisonnässpray hade betydligt mindre symptom och bättre livskvalité efter behandlingen än de som fick placebobehandling säger Gunnhildur Gudnadottir, överläkare på Sahlgrenska.

Det är främst barn med lindrigare problem som kan bli hjälpta av näskortisonspray. Familjen Nässén deltog i studien men sonen Nils besvär var så stora att operation var nödvändig trots allt. Och mamma Sanna Nässén menar att det är viktigt att våga söka hjälp. Att få sova lugnt betyder mycket.

– Det blev väldigt stor skillnad, han blev nästan som personlighetsförändrad. Han blev mycket gladare och piggare, berättar Sanna Nässén om sonen Nils.

Och hela familjen är glad över lugnare nätter. Storasyster Ester minns lillebrors snarkningar.

– Det var jättejobbigt, det gick inte en att sova bredvid honom. Jag fick gå upp till mamma hela tiden så mamma fick bädda om honom så han slutade att snarka lite minns storasyster Ester Nässén.