Ödeshög

Dumpade avfall i naturen - kommunens bolag riskerar åtal

1:43 min

Det kommunala bolaget Ödeshögsbostäder riskerar att utredas för miljöbrott efter att ha slängt byggavfall i naturen under närmare två år. En olaglig skräptipp som riskerar att skada dricksvattnet i Ödeshög.

Peter Kenell, vd för Ödeshögsbostäder och ytterst ansvarig för deponin, blir irriterad när Sveriges Radio konfronterar honom och vill ställa frågor om varför avfallet hamnade i naturen, ett stenkast från en kräftdamm och en å som leder ned till Vättern:

– Jag vill inte svara på det, säger han.

Men du är ju ändå VD?

– Jag tänker inte uttala mig.

Men du kan ju inte vara ovetandes om att det funnits där, eller?

Nej, något svar på våra frågor får vi inte. I stället går Peter Kenell tvärt i väg och stänger in sig i ett mötesrum längre bort i en korridor i  kommunhuset.

Frågorna vill han svara på först när styrelsen i Ödeshögsbostäder diskuterat den känsliga frågan.

Det var en natt i januari som omfattningen av den olagliga tippen upptäcktes när det började brinna, berättar Mats Jansson på räddningstjänsten i Ödeshög:

– När vi var på väg dit insåg vi omfattningen på branden och vi bedömde att det inte var någon idé att påbörja släckning, säger han.

Området där tippen fanns är stor som en fotbollsplan och ligger i närheten av Orrnäsaån som rinner ut i Vättern där Ödeshög tar sitt dricksvatten.

Räddningstjänsten lät det närmare tretusen kvadratmeter stora området med rivningsvike och annat avfall brinna ned för att inte släckvatten skulle riskera att skada ödeshögsbornas dricksvattnet.

– Vi visste ju inte vad det var som brann, säger Mats Jansson.

I resterna av det som var en tipp med ris och rivningsvirke ligger också en del annat. På den stora ytan ligger mängder av järnskrot.

– Ja, vi såg ju att det fanns en del annat i högen än bara virke, säger Mats Jansson.

Nu kräver kommunens miljöenhet bland annat att askan på brandplatsen tas bort för att miljön inte ska skadas mer. Och att prover tas för att se om giftiga ämnen från den nedbrunna tippen trängt ned i marken.

Enligt Ödeshögsbostäder har bolaget låtit en firma ta hand om rivningsavfall, den firman har i sin tur anlitat en underentreprenör som inte haft miljötillstånd till att lägga upp avfallet på den plats i naturen där det brann.

Men att skylla på andra håller inte, anser Charlotte Hallin Johansson miljöchef i Ödeshög:

– Du är alltid huvudansvarig. Man borde väl kolla upp att alla har tillräckliga tillstånd.

Det låter som ett misstänkt miljöbrott, det här, eller?

– Ja, det kan det låta som. Vi får väl se om det blir miljöåtal eller inte.

Vem skulle i så fall ställas till svars?

– Det är väl i så fall Ödeshögsbostäder, säger Charlotte Hallin Johansson.