Belägrade invånare i Marawi hotas av krypskyttar

2:00 min

Runt 140 000 människor har nu tvingats fly den Filippinska staden Marawi på grund av striderna mellan den islamistiska gruppen Maute och regeringstrupper.

Men enligt försvarsministern så deltar även många IS-anknutna rebeller från flera länder i striderna.

Flera tusen civila gömmer sig i rädsla i sina hem, andra används som mänskliga sköldar av islamisterna.

En av de som lyckats ta sig ut ur den centrala delen av staden där striderna är våldsamma är Jenite.

– Vi låg tryckta mot golvet och höll för öronen när bomberna föll. Vi var tvungna att täcka våra barns munnar så de inte skulle skrika och avslöja var vi gömt oss, säger Jenite till Channel News Asia.

Runt 170 människor har dött i striderna som nu pågått i en dryg vecka. Det började med att filippinska militär skulle gripa en terroreftersökt ledare för Abu Zaiafgerillan i staden Marawi.

Militären hamnade snabbt i bakhåll och det har nu visat sig att det fanns runt 500 kraftigt beväpnade islamister i staden, de flesta tillhörande gruppen Maute.

Men i dag gick försvarsminister Lorenzana ut och sa att bland de dödade rebellerna så har man också hittat utländska islamister av minst 8 olika nationaliteter så som Saudiarabien, Tjetjenien, Yemen, Malaysia och Indonesien.

Det fick den Filippinske presidenten Duterte att uttala sig.

– Jag har varnat för IS och nu är de här...det är de som drivits ut ur Syrien och Irak som letar efter en ny plats att sätta upp sin bas och de hade bestämt sig för Marawi. Detta var välplanerat sedan länge, sa Duterte utan att ge någon mer fakta än så.

Försvarsministern sa i dag också att drygt 300 islamister fortfarande finns kvar eller har lyckats ta sig ut ur stan.

Och han sa också att de sett att rebellerna tagit barn och kvinnor och använt som mänskliga sköldar för att ta sig därifrån men också tvingat gisslan att på videor vädja att militären ska dra sig tillbaka.

Runt 2 000 civila sitter fortfarande fast i den centrala delarna av staden där det är fullt med krypskyttar. Det börjar bli ont om vatten och mat. Och eftersom ingen el längre finns kan de inte ladda sina mobiltelefoner för att ringa och berätta var de gömmer sig.

I dag bombade militären av misstag också sina egna och 11 soldater dog.