Kulturnytt i P4:s tips!

Blod, våld och lite skräck samsas i Kulturnytt i P4:s tips på att läsa och se denna veckan.

Ungdomsroman

"Flickan på hotellet" heter författaren Katarina Wennstams nya roman som också är början på en serie spänningsböcker. Wennstam skriver ofta om kvinnor som drabbas av våld eller hot och i den här boken får vi möta Alex som får höra om en tjej som dödats och börjar nysta i vad som händer.

Tillsammans med två kompisar hittar de också bevis om vad som kan ha hänt och det är på sådana ställen som vuxna inte har så bra koll på... Vi snackar alltså sociala medier. Det här är en bok som känns på riktigt och som är riktigt svår att släppa när man börjat läsa.

TV

I veckan släpptes säsong fem av den hyllade dramaserien "House of Cards", den kanske mest välskrivna, dramatiska och ondskefulla serie som gjorts om Vita huset. 

Presidentparet Frank och Claire Underwood, är ypperligt gestaltade av skådisarna Kevin Spacy och Robin Wright.

Det är två veckor till val, det står mellan Frank Underwood och antagonisten och republikanen Conway som spelas av svenske Joel Kinnaman. Och klyschan verkligheten överträffar dikten är just nu omöjlig att inte ta till. Robin Wright sa under filmfestivalen i Cannes att "Trump har stulit alla våra idéer inför säsong sex". Och att det är svårt att trumfa Trump visar sig redan nu.

Utan att spoila för mycket kan man säga att Frank Underwood håller löftet från förra säsongsavslutningen om att "Make Terror".

Bok

Och sist en skräckroman i annorlunda miljö. Det är författaren Mats Strandberg, känd för bland andra Cirkeln, som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren och nu senast Färjan. Nya boken heter "Hemmet" och handlar om vad som sker i huvudet på de boende på ett hem för dementa.

Mats Strandberg lyckas inte bara sätta skräck i läsaren med det övernaturliga inne i hjärnorna utan också fånga maktlösheten och fruktan för hem där människor vanvårdas.