Statsvetare inte förvånad över väljarsiffror

1:22 min

Torsdagens opinionsundersökning överraskade inte Anders Broman, statsvetare på Karlstads universitet. P4 Värmland träffade honom och pratade om vinnare, förlorare, Moderaternas dilemma och Alliansens framtid.

På torsdagen släppte SCB, Statistiska Centralbyrån, sin partisympatiundersökning, den största opinionsundersökning som görs mellan två riksdagsval. De stora vinnarna är Sverigedemokraterna och Centerpartiet, och som förlorare står Moderaterna.

– Trenden fortsätter att vi ser en förändring i opinionsläget, för de borgerliga partierna framför allt. Det kan mycket väl vara en tillfällig opinionsförändring, men kan också få betydelse för valresultatet.

Han är inte heller förvånad över Sverigedemokraternas framgångar.

– Det här ligger ju i linje med de andra opinionsundersökningarna som har varit. Det är inte någon jättestor förändring, säger Anders Broman och tillägger att partiet har fått ännu fler procentenheter i privata opinionsundersökningar.

Anders Broman beskriver även situationen som Moderaterna har hamnat i:

– Man kan ju beskriva det som att Moderaterna har hamnat i kläm mellan två sidor. Först förlorar de väljarsympartier till Sverigedemokraterna, och nu, när de har öppnat dörren för Sverigedemokraterna, då är det ett antal väljare som flyr åt ett annat håll. Där har Centern varit det stora flyktmålet, säger han.

Broman utesluter inte heller att Alliansen går skilda vägar, och menar att partierna har som uppgift att stå sig själv närmast.

– De ska stå för en åsiktsyttring och en ideologi, och så ska de driva sin egen sak, säger Anders Broman.