Konsumentverket: Osäkra gaspatroner i nya sortens flytvästar

1:29 min

Uppblåsbara flytvästar har blivit allt mer populära. Men nu vill Konsumentverket uppmärksamma allmänheten på riskerna.

Ett allvarligt problem med de uppblåsbara flytvästarna är att gaspatronen som blåser upp västen kan gänga ur. Den ska därför kontrolleras inför varje användning, men långt ifrån alla gör det, enligt Konsumentverket.

- Det är jätteviktigt att man följer det serviceschema som finns i tillverkarnas bruksanvisning. Men när vi frågat om det svarade ungefär 40 procent att de aldrig har servat sin flytväst, säger Helena Nilsson, utredare på Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet.

I deras undersökning visade det sig att en av tjugo svenskar äger en uppblåsbar flytväst.

- Vi förstår att de är populära för de är lätta att bära, tar ingen plats och de är smidiga att ha på sig, men om man inte kontrollerar gaspatronen finns risk att västen inte blåser upp och då är man inte skyddad om man hamnar i vattnet, säger Helena Nilsson.

Efter en arbetsplatsolycka med en väst som inte blåstes upp för några år sen jobbar Konsumentverket på att få till en ny EU-standard där gaspatronen i västen är säkrad, så den inte kan gänga ur.

- Det har tagit mycket längre tid än vi trodde, och det är därför vi vill gå ut med den här informationen nu. Sen om man tänkt köpa en ny flytväst ska man absolut fråga i butik efter en väst där gaspatronen är säkrad, säger utredaren Helena Nilsson.