Talibaner ska avrättas efter attacken

2:09 min

Igår drabbades Kabul av det dödligaste attentatet sen 2001 där minst 90 personer dödades och över 400 skadades. Nu ska ett tiotal fängslade talibanledare avrättas som svar.

Nu har uppgifter om vad som ses som president Ashraf Ghanis svar på attacken läckt ut i Afghanistan. Ett tiotal militanta ledarfigurer som sitter fängslade ska avrättas, enligt läckorna.

– Officiellt säger man inte att detta är ett svar på gårdagens attack, men det ses ändå som ett svar på gårdagens attack, säger journalisten Samiullah Mahdi på TV-kanalen Tolo-News i Afghanistan.

Enligt läckt information som nått afghansk press har president Ashraf Ghani signerat 11 militanta ledarfigurers dödsdomar, uppger lokala medier. Det är personer från både Talibanerna och Haqqani-nätverket som är tätt sammanflätade.

Gårdagens attack är ett tydligt tecken på att säkerheten i Afghanistan blivit allt sämre. Bombens kraft, som krossade fönsterrutor flera kilometer bort, visar de militanta gruppernas kapacitet och enligt den läckt information var fordonet lastat med 1,5 ton sprängmedel.

Hittills har ingen grupp tagit på sig dådet. Talibanerna, som nu är mitt uppe i sin årliga "våroffensiv" har förnekat inblandning i attacken. De brukar inte ta på sig attacker som dödar många civila. Islamiska staten brukar ta på sig dåd oberoende av antalet civila offer men har hittills inte gjort det.

Afghanistans nationella säkerhetsråd beskyller Haqqani-nätverket, en militant organisation som grundades på 70-talet, för den dödliga attacken och säger att de blivit hjälpta av Pakistans underrättelsetjänst.

Dagen efter den dödligaste attacken i Kabul sen 2001 har Kabulborna begravt sina döda och man kräver nu svar från myndigheterna.
Hur kunde denna dödliga attack ske? Varför lyckades inte underrättelsetjänsten stoppa detta?

Under dagen har en del Kabulbor demonstrerat. De vill ha bort vissa ministrar och tjänstemän, berättar Samiullah Mahdi.

– Folk är väldigt arga. Idag var det demonsteationer i Kabul. Det kommer vara nya folksamlingar inatt och man planerar redan för nya protester imorgon, säger han.