Simrishamn

Direkta möten på arbetsförmedlingen

4:34 min

Varannan torsdag är det matchning direkt på arbetsförmedlingen i Simrishamn. Då träffas arbetsgivare som behöver anställa och nyanlända som söker jobb.

Vid ett av borden sitter David Höök från Talldungens gårdshotell i Brösarp, som är en av arbetsgivarna på plats idag.

– Sedan vi startade för fem, sex år sedan, har vi haft kanske en nystartsarbetare per år i alla fall. Tahire till exempel vid min sida hon startade så och har nu sedan fyra år fast anställning hos oss, så det här brukar vara ganska lyckade satsningar, säger han.

Idag har han fått kontakt med fyra personer, som ska komma och titta på hans arbetsplats.

– Ja vi har faktiskt fyra stycken som ska komma och hälsa på och som vi får visa upp vårt ställe för, det är viktigt att det inte bara känns rätt för oss, utan även för den som ska komma och arbeta.

Den här torsdagen är det fem företagare och ett 50-tal jobbsökande som kommit till Jobbsnack/Matchning direkt för nyanlända i Simrishamn. De jobbsökande är alla inom den tvååriga etableringen och från någon av de fem kommunerna i sydöstra Skåne.

Hamdya Qarsha och Falak Smid har precis haft en träff med en arbetsgivare, och fått positiv respons.

– Två veckors praktik, efter det kanske chans att jobba på hotellet, säger Hamdya Qarsha.

– Ja samma, säger Falak Smid.

– Det är bra idag, det är mycket chans, jag vill jobba, säger Hamdya Qarsha.

Tanken med matchningsträffarna på arbetsförmedlingen varannan torsdag i Simrishamn är alltså att arbetsgivare och jobbsökande nyanlända ska få chans att mötas direkt. Träffarna brukar börja med en information, berättar Kamaran Chaomar, arbetsförmedlare i Simrishamn.

– Vi går igenom allt med jobbsökning; intervju, cv-skrivning, referenser, klädkoder, allt som är viktigt i jobbsökarsammanhang, som vi tycker har blivit en hel skola för sig, så att de är utrustade, säger Kamaran Chaomar.

– Även om de kommer från ett annat land är det viktigt att vi är tydliga med vad som gäller här, så man inte missar ett jobb på grund av en enkel sak som man inte trodde var så viktig.

I slutet av mötet kommer arbetsgivarna och de som söker jobb får gå fram och fixa intervjuerna, berättar han.

– Vi är med hela tiden i bakgrunden.

Ni har haft sådana här träffar under våren, hur har det gått, är det någon som har fått något jobb?

– Ja absolut, vi är faktiskt positivt överraskade över responsen, säger Kamaran Chaomar, som tror att modellen skulle kunna användas till fler inom arbetsförmedlingen.

– Istället för att vi ska tycka och filtrera och bortsortera folk så låter vi arbetsgivarna bestämma, och ofta är det faktiskt positiva resultat. För det vi trodde inte var rätt kan idag visa sig vara hur bra som helst, så därför tycker jag att den här sortens mötesplats är absolut värd att testa.

En annan arbetsgivare som är på plats för att rekrytera är Catharina Holgersson från bemanningsföretaget Wikan personal.

– Vi sitter och pratar lite grann och de berättar vad de kan och vad de vill och vad de gjort tidigare. Och sedan försöker vi se om vi har något jobb som skulle kunna passa, säger hon.

Behöver ni folk?

– Konstant, jättemycket, absolut och inte minst nu, så här års är det jättestor efterfrågan.

Vad är det för typ av jobb?

– Mycket industri, tillverkning, produktion, verkstäder, tekniska tjänster, truckförare.

Och vad är det du framför allt söker och vill berätta?

– Svenska språket är ju viktigt att behärska, för det mesta, men sedan räcker det ofta med att man har en vilja, man har ett engagemang, att man vill jobba och man vill lära sig, det är väl det viktigaste, säger hon.