Blandade reaktioner efter besked om arenaköp

1:57 min

Gårdagens besked att Kalmar kommun ska köpa Guldfågeln Arena för 244 miljoner kronor möts av både kritik och positiva reaktioner.

– Det är mycket pengar, det är sjukt, säger en person som vill vara anonym.

Men det är inte alla kommuninvånare som är negativa till köpet.

– Jag tror att arenan blir mer tillgänglig och det vore värre att ta över den vid ett konkurstillfälle, säger Anne-lie Cedertorn.

Samma kostnad

2008 tog Kalmar FF SM-guld och samma år kom man överens om en lösning för Guldfågeln arena. Då gick kommunen i borgen för bygget med 120 miljoner. Beslutet överklagades till Kammarrätten, men överenskommelsen gick igenom.

När nu Kalmar FF är ekonomiskt illa ute väljer man att göra den här affären - för att rädda KFF från konkurs och för att borgensåtagandet inte ska lösas ut.

Enligt Johan Persson (S) kommunalråd i Kalmar kommer det inte kosta skattebetalarna någonting mer.

– När vi köper arenan för 244 miljoner har vi räntor och avskrivningar för sju miljoner och det är lika mycket som vi ger i föreningsbidrag idag, säger han.

Hoppas på lägre hyra

Andra kommuner har gjort liknande resor. Ett exempel är Timrå kommun som köpt tillbaka sin hockeyarena från hockeyklubben. Där är nu frågan om kommunen ska ta ut marknadsmässig hyra eller inte, något som man ska göra i enlighet med kommunallagen.

Vad en framtida hyra för Kalmar FF blir på den kommunägda arenan är ännu oklart, det blir en fråga för förhandlingar. Nu betalar Kalmar FF drygt 13 miljoner till sitt eget fastighetsbolag och Mattias Rosenlund som är ordförande i KFF väntar sig en rejäl sänkning:

– Det hoppas jag, annars är det ingen idé, säger han.