USA drar sig ur Parisavtalet

0:21 min

USA hoppar av Parisavtalet som ska begränsa klimatförändringar, säger president Donald Trump.

Det hjälpte inte med vädjanden från andra länder: Trump ser det som en väg att sätta "America first".
Kina och Europa står sida vid sida för Parisavtalet och mot klimatförändringar, försäkrade ledarna Angela Merkel och Li Keqiang på ett möte i Berlin före Trumps uttalande, med anledning av det besked som väntades.

"Vi uppmanar dig starkt att visa globalt ledarskap — och att fatta rätt beslut", skrev statsministrarna i Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island i ett gemensamt brev till Trump

Men Trump anser att Parisavtalet är för dyrt för USA, och han ska försöka få till en ny överenskommelse. Han argumenterar för att han genom att lämna det uppfyller vallöftet om att sätta amerikanska arbetare först.

Kina och Indien kommer för lindrigt undan med Parisavtalets utfästelser, hävdar han.

– Vi drar oss ur, men ska förhandla för att se om vi kan få ett avtal som är rättvist, säger Trump.

Om USA drar sig ur kan effekten av avtalet minskas. Men avtalet är redan i kraft, och Kina och EU håller fast vid det.

– Kina kommer att fortsätta implementera löftena i Parisavtalet, för att uppnå målen till 2030 stabilt, steg för steg, säger premiärminister Li på en presskonferens med Merkel i Berlin, och får medhåll av den tyska förbundskanslern.

– Men självklart hoppas vi göra detta i samarbete med andra, tillägger Li.

Från Ryssland hälsar också president Vladimir Putin att landet kommer att fortsätta stödja avtalet. Det finns inga bra alternativ, säger Putin via sin talesman Dmitrij Peskov, enligt ryska nyhetsbyråer.

USA:s tidigare president Barack Obama var pådrivande för att få igenom Parisavtalet, men Trump hade som vallöfte att landet ska lämna det. Obama skriver nu i ett uttalande att Trump-administrationen i och med beslutet sluter sig till en liten skara länder som "förnekar framtiden".

Flera av ledarna för USA:s största och tongivande företag har vädjat till Trump att inte hoppa av avtalet, däribland oljebjässen Exxon Mobil Corp, Apple, Dow Chemical, och Unilever.

Elon Musk, chef för Tesla och Space X, har gått ett steg längre har lämnat sin plats i det råd med tunga affärsmän som Trump har upprättat.