Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund

1:40 min

Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om posten som partiledare för Liberalerna, meddelar hon i SVT Aktuellt.
– Efter en väldigt stark diskussion inom mig själv och ett moget övervägande kommer jag att säga ja till att vara till förfogande till att kunna bli partiledare, säger hon.

Många uppfattar Liberalerna som att det har blivit ett hårdare parti de senaste åren, tror Birgitta Ohlsson som i stället vill ha mer "raka rör och mer socialliberala inslag".

– Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna mellan mig och Björklund. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om tonläget, tyngdpunkten och tonvikten. Och kanske också den ideologiska trovärdigheten, där vi har landat väldigt olika, säger hon i Aktuellt.

Ohlsson har meddelat riksdagsgruppen och Björklund själv sitt beslut. När hon i Aktuellt får frågan om vad hon gör om utmaningen mot Björklund misslyckas svarar Birgitta Ohlsson:

– Då får jag, på samma sätt som Jan Björklund, tänka som så att man får göra något annat i politiken.

– Då lämnar jag.

Den senaste tiden har flera av Liberalernas lokalavdelningar krävt förnyelse i partiet och under dagen har en rad L-företrädare i landet uttryckt missnöje med Jan Björklund som partiledare och i stället ställt sig bakom Birgitta Ohlsson.

Birgitta Ohlsson har hittills nominerats av två länsförbund och flera lokalorganisationer. Nomineringarna pågår till augusti.

Det är inte första gången som Birgitta Ohlsson är aktuell i diskussionen kring partiledarskapet i Liberalerna. För två år sen nominerades hon av ett fåtal länsförbund, men då gjorde hon själv tydligt att hon inte kandiderade.

Birgitta Ohlsson har flera gånger hamnat på kollisionskurs med partiledningen och med partiledaren Jan Björklund själv.

Senast i höstas lämnade hon riksdagsgruppens styrelse efter ett nästan åtta timmars långt krismöte i riksdagsgruppen.

Då hade flera tunga liberaler krävt Ohlssons avgång sedan hon kritiserat partiledaren i frågor om förhållandet till SD och om religiösa friskolor.

Ohlsson satt dock kvar i partiledningen liksom som utrikespolitisk talesperson.

Politiska bedömare anser att Birgitta Ohlsson företräder en mer socialliberal linje inom partiet Liberalerna, där betoningen ligger på ekonomisk frihet kombinerad med socialt ansvar, medans Jan Björklund representerar de så kallade batongliberalerna, som har en starkare betoning på krav, ordning och reda, polis och försvar.

Liberalerna håller sitt landsmöte mellan den 17 och 19 november i Västerås.