Gävleborgare nobbar krogsprit men bränner hemma

1:44 min

Gävleborgare köper minst restaurangsprit i landet men handlar som riksgenomsnittet på systembolaget. Samtidigt var Gävleborg det län där det förra året såldes mest hembränd sprit.

Det visar en färsk rapport som Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning, CAN, gjort.

Enligt CAN:s statistik uppgick förra året Gävleborgarnas inköp av alkohol på krogen till i genomsnitt motsvarande en halv liter ren alkohol per person.

Motsvarande siffra för riket som helhet är en liter per person, alltså dubbelt så mycket.

Det finns sannolikt olika orsaker till varför Gävleborgare dricker jämförelsevis mindre mängder alkohol på krogen.

Alkoholhandläggare Christer Skoglund i Bollnäs har en förklaring till varför Gävleborgare nobbar krogspriten:

– När man besöker restauranger i dag går man ut väldigt sent, oftast efter klockan 12 på natten.

Orsaken till de sena ankomsterna står att finna i ett utbrett förfestande, förklarar Christer Skoglund.

– Ja, det är förmodligen så att man sitter hemma och "grundar, innan man går ut, säger han.

Resultatet blir att kroggästerna inte hinner dricka någon alkohol.

– Givetvis blir det en minskad konsumtion, det har vi alkoholhandläggare ofta sett. Man köper kanske en öl, sedan blir det inget mer, konstaterar Christer Skoglund.

Men förfestandet är inte hela förklaringen till att Gävleborg har landets lägsta alkoholkonsumtion på krogen - bara en fjärdedel faktiskt, av de 1,7 liter ren alkohol som exempelvis Stockholmare och Gotlänningarna sveper i sig per person, och inte ens hälften av den riksgenomsnittliga konsumtionen.

Det finns fler förklaringar säger Lennart Diamant, alkoholhandläggare och enhetschef i Ljusdals kommun:

– Att supa är ute, därför dricks det mindre på krogen. Gästerna vill ha ut något mer av sitt restaurangbesök än bara alkohol, säger han.

Gävleborgarna har alltså anammat en mer sansad krogkultur än vad som tidigare varit fallet, menar Lennart Diamant.

– Ja, en litet högre kultur! Min upplevelse är att det är de här nischade krogarna som har något extra som går bra nu för tiden, säger han.

Ökad försäljning av alkoholfria alternativ och framgångar för nischade restauranger vittnar om att länet invånare fått ett mer kontinentalt alkoholbeteende, hävdar alltså Lennart Diamant.

Det som talar mot den positiva tanken är CAN:s siffror över anskaffandet av hembränt i Gävleborg förra året: en halv liter ren alkohol per person i snitt, vilket är en större andel än den alkohol som köps på krog och den största andelen i landet.

Enligt CAN:s undersökning är det kort sagt jämförelsevis torrlagt på krogen, medan det bubblar i lönndom i Gävleborgs hembränningsapparater.

Förra året omsattes extra stora mängder hembränd alkohol i länet och orsaken till det är okänd. Det säger Rolf Ångström, kommunpolis i Ljusdal:

– Det kan ju vara någon som tagit upp det här "hantverket" igen och kört igång litet, gissar han.

Rolf Ångström medger att hembränning är ett brott som är lågt prioriterat inom polisen. Det spanas inte aktivt efter hembrännare:

– Nej, inte mer aktivt än att vi naturligtvis ingriper om vi får tips om att pågår någon slags försäljning av hembränt, säger han.