Kritik mot att Trump lämnar klimatavtalet

3:10 min

Igår meddelade president Donald Trump att USA lämnar det så kallade Parisavtalet om att minska klimatutsläppen. Beslutet väcker kritiska reaktioner både i och utanför USA.

Donald Trump hävdar att avtalet kostar både jobb och pengar för USA:

– Avtalet innebär en massiv överföring av välstånd från USA till andra länder, sa Donald Trump, till applåder från de närmaste medarbetarna som lyssnade tillsammans med media i den gassande solen i Vita Husets rosenträdgård.

Klimatuppgörelsen handlar om pengar och jobb för Donald Trump och budskapet var att andra vinner och USA förlorar. Han beskrev avtalets effekter för klimatet som pyttesmå och visade med en glipa mellan tummen och pekfingret hur små och betydelselösa han tycker att de är.

– Jag kämpar inte för Paris, jag kämpar för Pittsburgh, sa Donald Trump om staden som symbol för kol- och stålindustrin och amerikanska jobb.

Men Pittsburghs borgmästare, Bill Peduto, demokraterna var inte tacksam i sitt budskap till presidenten:

– Det du gjorde var inte bara dåligt för ekonomin. Det försvagade också USA i världen, sa Peduto.

Han la till att städer i USA kommer fortsätta arbeta för minskade utsläpp. Det kommer delstater också göra, sa Kaliforniens guvernör Jerry Brown som beskrev sitt samarbete med andra delstater, provinser i Kanada och andra länder:

– Världen väntar inte på Donald Trump. Han har gett klimatarbetet ett hårt slag, men vi kommer över det, det lovar jag, sa Jerry Brown.

Donald Trump räknar med stöd från sin väljarbas för beslutet, men andra politiker välkomnade det också, som senator Rand Paul, republikan från koldelstaten Kentucky:

– Jag tror ett skäl till att president Trump segrade var att han lovade att försvara amerikanska arbetare och jobb. Det finns beräkningar att den det här avtalet, som är orättvist och straffar Amerika mer än andra, innebär vi skulle förlora 6,5 miljoner jobb, sa Rand Paul.

Trumps beslut fördömdes från USA:s förre president Barack Obama som skrev under klimatavtalet för USA:s räkning och stora företag kritiserade också Trump. Ett par företagsledare hoppade av som rådgivare.

Trump sa igår att han vill förhandla om avtalet, men det går inte sa Tyskland, Italien och Frankrike i ett gemensamt uttalande och Frankrikes nye president Emmanuel Macron talade engelska:

– Vi delar alla samma ansvar att rädda vår planet, sa Macron med en ordlek apropå Donald Trumps slagord, Make America great again.