Näringsliv

Norrskog nobbade köpare av sågen i Sikås

3:52 min

Trots att det fanns intresserade köpare valde Norrskog att lägga ner Sikås trä. Nedläggningen kostade 45 miljoner kronor.

Norrskog menar att det var tvunget att lägga ner Sikås trä för att förbättra ekonomin. De som var intresserade av att ta över verksamheten fick nobben och nedläggningkostnaden hamnade på 45 miljoner.

Det fanns en grupp företagare och intressenter i Sikås som ville köpa och driva sågen där 35 personer arbetade. Sven Gösta Jakobsson var med i gruppen som ville köpa sågen. Han tycker att det var tråkigt att de aldrig fick chansen.

– Det var synd, säger han.

Tanken var att de skulle ha en lite mindre produktion, för att såga lite klenare timmer som inte Norrskog själva kan ta hand om. 

Vd:n för Norrskogs dotterbolag NWP, som äger Sikås trä, är Henrik Jönsson. Han säger att orsaken till att de inte sålde till de intresserade var att budet som diskuterades från början var för lågt och att allt drog ut på tiden.

Sven Gösta Jakobsson menar att de aldrig riktigt fick chansen att räkna på det.

– Vi gick vidare med frågan till vd:n för NWP, och han gick till styrelsen. Efter någon vecka fick vi beskedet att de inte var intresserade att sälja till någon lokal grupp, och man bedömde också att de hade så höga fasta kostnader så att det inte skulle vara möjligt att köra en mindre produktion, säger Sven Gösta Jakobsson.

Vd:n för Norrskog - Olov Söderström - var inte direkt iblandad i diskussionen, men han tror inte heller att det är lättare för någon annan driva sågen.

– Förutsättningarna är inte bättre för någon annan än för oss, säger han.

I stället har nu sågmaskinerna i Sikås sålts till Ryssland. Sven Gösta Jakobsson tycker att det hade varit bättre om de fått köpa sågen.

– Det hade kunnat vara 35 färre arbetslösa i Strömsunds kommun, säger han.

Han tycker också att det hade varit bättre att behålla Sikås framför sågverket i Hissmofors. Sven Gösta Jacobsson har tidigare varit platschef i Sikås och har innan han gick i pension 2009 suttit i ledningsgruppen på NWP. Han tror att det hade varit bättre att behålla sågen i Sikås och lägga ner Hissmofors, där vissa delar av maskinparken är gamla.

– Jag har inte längre full insikt i beslutsgrunderna, men det är en modernare linje i Sikås, säger Jakobsson.

Olov Söderström berättar varför de valde Hissmofors.

– Även om såglinjen i Sikås är modernare så finns det andra delar som kräver investeringar, säger han.  

Nu finns sågen i Hissmofors och Östavall utanför Ånge kvar inom bolaget. Olov Söderström tror inte att bara Östavall blir kvar till slut.

– Nu satsar vi på de två sågverk vi har kvar, säger han.