Petra Vincula från Kramfors nöjda med debutalbumet

4:28 min

Bandet Petra Vincula har funnits sedan 2009, men släppte nyss sin första skiva. Innehållet i låtarna kretsar kring ämnen som utanförskap och mobbning.

Tobias Tjernlund är sångare i Petra Vincula och säger att känslan är otrolig, nu när albumet är släppt. Han är den som skriver text och musik till de flesta av låtarna och tycker att det är viktigt att skildra en verklighet som många unga känner igen sig i, även om det är jobbiga ämnen.

– Att få skriva musik tillåter mig att få släppa ut allt som jag har inom mig. Den handlar i alla perspektiv om folk som har blivit utsatta för mobbning, utstötthet och allt det där, berättar Tobias.

Han ser musiken som terapi och menar att den har hjälpt honom väldigt mycket. Alla medlemmarna i bandet har någon form av diagnos, som autism/asperger eller adhd, och drabbats av utanförskap under sin skolgång. Gitarristen Martin Bohlin menar att de känt sig underskattade och att det i en liten stad som Kramfors är lätt att placera folk i ett fack.

 – Vi började från botten och hade otroligt svårt att ta oss upp, men med rätt hjälp från kommunen under gymnasiet blev allt mycket lättare, säger Martin.

Nu är debutalbumet ute och Petra Vincula bokar spelningar för fullt. Martin, Tobias och de övriga i bandet - Hannes Lundqvist, Fredrik Lundqvist och Ludvig Bolin - menar att de nu klättrar stadigt uppåt.