Hundsport

Här koras Sveriges lydigaste hundar

3:32 min

Sveriges elit av hundförare och hundar tävlar om SM-titeln i både lydnad och rallylydnad i helgen i Jönköping.

Svenska mästerskapen i både rallylydnad och i lydnad avgörs med start i eftermiddag på Rosenlunds IP i Jönköping. Finalerna går på söndag. Det är totalt 102 deltagare; 50 i varje gren samt förra årets SM-vinnare och ungdomsvinnare i lydnad. 

− Det är första gången vi arrangerar SM i lydnad och rallylydnad. Vi är en stor klubb med många som hjälper till och det är roligt att göra en sån här sak, säger Ulli Samuelsson från Jönköpings Brukshundsklubb som är SM-general.

Rallylydnad, som blev en officiell sport i Sverige 2011, är en gren inom hundsport där grundlydnad och bra kontakt med hunden är förutsättningar för att kunna lyckas. Tillsammans går föraren och hunden en bana där de kommer att utför upp till 20 olika moment, totalt inom denna gren finns det 70 olika moment som tävlingsekipaget skall klara av.

Under tävlingen får föraren inte röra vid sin hund men till skillnad från andra grenar får man heja på, klappa i händer eller ropa och på så sätt uppmuntra hunden. På SM-nivå är hunden lös under hela tävlingen. 

Bland de 50 bästa i landet som kvalat in till SM i rallylydnad är Sandra Bauer, Nacka BK, med hunden Jade, och Kristin Svee  från Botkyrka BK, med hunden Gossip.

− Det är jätteroligt att lyckas kvala in, för det är en otroligt stor sport, säger Sandra och medhåll av Kristin som och säger att det är stort och häftigt att få tävla i Jönköping i helgen.