BORÅS

Karin räddade livet på kvinna i joggingspåret

2:19 min

Vi har tidigare berättat om Rose-Marie som fick hjärtstopp i 23 minuter. Tack och lov dök den joggande Karin Wernersson förbi och kunde rädda livet på henne.

Det var för snart ett år sedan som 67-åriga Rose-Marie föll ihop under en promenad i Sjömarken, hjärtat hade stannat. I den stunden joggade Karin Wernersson, idag 23 år gammal förbi och hon kunde ringa efter ambulans samtidigt som hon fick instruktioner i hur hon skulle göra hjärt- och lungräddning på Rose-Marie. 

– Första tanken var att det inte händer mig, att sådant här kan bara  kan hända andra. Och sedan var nästa tanke en extrem känsla av hjälplöshet och maktlöshet. Jag hade ingen kontroll och jag kände mig som en väldigt liten människa, säger hon. 

De femton minuterna kändes som en evighet.

– Jag tänkte att nu dör hon och jag kan ingenting göra, mer än det jag gör nu och jag vet inte ens om jag gör rätt. 

Ambulansen dröjde
Ambulansen åkte först fel för Karin Wernersson kunde bara säga att det var vid Sjömarkens badplats, hon visste inte vad det var för gatuadress.

– Jag hör ju att det kommer två ambulanser och jag tänker äntligen för jag har ju hållit på i några minuter och är väldigt trött, och då kör de förbi. Då var det verkligen som att proppen gick ur och jag visste inte alls vad jag skulle ta mig till. 

Rose-Marie Liljenby Andersson var utan puls i 23 minuter. Det tog en kvart innan ambulans kom på plats. 

– De femton minuterna kändes som en evighet, säger Karin. 

Nu har det snart gått ett år, hon pratar om att hon firar sin 1-årsdag, vad tänker du kring det ?

– Jag tycker det är jätteroligt så klart och jag kommer prata lite med henne på onsdag när det är ett år sedan och höra hur det är med henne igen.