Äventyrare döms - skulle göra basejump från Billingemasten

1:38 min

Två män som klättrade upp i radio- och TV masten på Billingen förra våren har nu dömts för olaga intrång. De två männen hade tänkt göra ett så kallat basejump visar förundersökningen.

Vid elva-tiden på kvällen den 15 juni 2016 ser en familj som bor på Billingesluttningen i Skövde hur två prickar rör sig uppför masten som är 326 meter hög. De tar fram en kikare och ser att det är två killar och de ringer polisen.

Mastområdet är ett skyddsobjekt och omgärdas av flera staket med taggtråd. Den första polispatrullen på plats ser hur de två männen rör sig uppåt och är ungefär halvvägs upp. Fler poliser anländer och man försöker med ficklampa och rop få kontakt med männen som först fortsätter klättra.

Både förhandlare och insatsstyrka förbereds på en insats men efter en halvtimme börjar männen klättra ner. De har hjälmar med go-pro kamera på sig och de bär flygdräkter, står det i förundersökningen.

Männen, en Skövdebo och en man från Australien, grips och förhörs och de förklarar att de sysslar med extremsporten basejump, där det krävs en höjd på minst 315 meter för att man ska hinna kasta sig ut och veckla ut sin fallskärm.

Båda erkänner samma natt att de gjort sig skyldiga till olaga intrång och släpps efter några timmar.

Nu, över ett år senare, döms de till dagsböter. För Skövdebon slutar det på 4 400 kronor och mannen från Australien får böta totalt 2000 kronor. 

Terracom AB äger totalt 54 master runtom i Sverige. Den 15 maj i fjol, en månad innan den här händelsen, fälldes den över 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås i ett misstänkt sabotage. Där har ingen person gripits.