Zazzis mat

Alexandra Zazzi lagar en risotto på gryn

6:05 min

Det är grilltider, men vad ska man ha till? I dagens program snackar Alexandra gryn - som dinkel, quinoa, hirs eller vanligt vete.

– Grynen har i sig blivit väldigt populära inom matlagningen då de både innehåller kostfibrer, protein, stärkelse och B-vitamin. Så gryn är både nyttig och billig mat.

I dagens P4 Extra har Alexandra valt att laga en risotto på matvete, det vill säga en grynotto.

 

Grynrisotto med grillat och tomatsalsa 

  • 4 portioner 
  • 1 röd chili, färsk eller 1 piri-piri torkad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 dl gryner blandade
  • 5 dl ekologisk grönsaksbuljong
  • 1 msk tomatpuré     
  • 1 medelstor morot 
  • Olivolja
  • Ekologiskt smör                   
  • salsa
  • 1 ask cocktailtomater 250 g
  • 4  salladslökar                     
  • 1 knippa koriander, färsk
  • 1 msk balsamico vinäger
  • 2 msk olivolja
  • saften av 0,5 lime
  • smaka av med salt och peppar

Att servera till:

Egentligen kan man servera det mesta till denna rätt, välj mellan halstrad lax, sidfläsk och grillat. Själv tycker jag att halloumi ost är ett gott alternativ

Räkna med 80-100 gr halloumi ost per person, salt och peppar.      

Gör så här:

Köp gärna ekologiska grönsaker så långt det går. Kärna ur chilin och hacka tillsammans med vitlöken, riv moroten på den grova delen av rivjärnet. Lägg i tillsammans med en klick smör, tomatpuré och en skvätt olja i en panna. Låt svettas någon minut. Lägg i grynen, fräs ihop och häll i buljongen, lite i taget. Rör om då och då.  Låt sjuda och pytsa i buljong  så fort det blir för torrt, låt mjukna tidsåtgång beroende på gryn. Smaka av med salt och peppar, lägg på lock och låt vila 5 minuter innan servering.  Servera med grillat (se tips på ost) och tomatsalsa.

Salsa: Skär tomaterna i klyftor, finhacka löken, vänd ihop med olja, balsamvinäger, en skvätt lime och hackad koriander. Smaka av med salt och peppar.

Osten: Pensla osten med olja och lägg på grillen eller i stekpanna, (gärna med räfflad yta). Ge färg på båda sidor, salta och peppra, Skiva och lägg på toppen av risotton vid servering.

Gott att dricka till: bordsvatten smaksatt med pressad citronsaft och äppelskivor.