Tobé petas efter förtroendekrisen i Moderaterna

0:30 min

Tomas Tobé från Gävle får kliva åt sidan som Moderaternas partisekreterare. Partiledaren Anna Kinberg Batra har istället utsett honom till rättspolitisk talesperson där han ersätter Beatrice Ask.

En ångerfull Anna Kinberg Batra tar åt sig av kritiken och kraven inom partiet om hennes avgång.

– Jag tänker prioritera dels att bli tydligare själv, lägga full kraft på att lägga upp vår politik bättre än vad jag har gjort hittills och det kräver omprioriteringar hos mig, säger partiledaren till Ekot.

Förutom att öka tydligheten vill Anna Kinberg Batra öka trycket när det kommer till jobben, tryggheten och samarbetet med alliansen.

Den största förändringen i partiledningen är att hon nu flyttar bort Tomas Tobé och Beatrice Ask ur sina nyckelpositioner.

När Tomas Tobé nu tar över rätts- och trygghetsfrågorna, tas partisekreterarrollen tillfälligt över av vice partisekreterare Anders Edholm.

– Jag tror att man måste skilja på rollen som politiker och som organisatoriskt ansvarig, särskilt nu när vi närmar oss valet. När Tomas nu tar det politiska ansvaret för trygghetsfrågorna, då får vi tillfälle att tillsätta en helhjärtad valgeneral som partisekreterare. Och det vill jag, för jag tänker vinna valet, säger Anna Kinberg Batra till Ekot.

Det är ännu oklart vilken uppgift Beatrice Ask kommer att få framöver.

Partiets ungdomsförbund, som gett partiledaren visst stöd, är positiva till förändringarna i partiet.

– Det är uppenbart att hon ändå tagit till sig av den kritiken som ungdomsförbundet tillsammans med andra förbund har riktat, så det är väldigt bra att hon känner att det inte är tillräckligt där vi är nu. Vi var också bland de första med att öppna upp med att man måste våga prata om laget kring henne. Det är uppenbart att hon också tagit till sig av, säger Benjamin Dousa, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet i Ekots direktsändning.

Enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning föll stödet för Moderaterna med nästan fem procentenheter på ett halvår sedan förra mätningen.

Opinionsraset tog fart i januari efter beskedet om att Anna Kinberg Batra kunde tänka sig öppna för samtal med Sverigedemokraterna. På den punkten har Moderatledaren inte ändrat sig.

– Jag tycker att man ska tala med alla partier i Sveriges riksdags utskott, men regera vill jag göra med alliansen.