Växjö

Utrensning av fiskar har gett klarare vatten

1:22 min

Drygt 100 ton braxen, mört och småabborre har fiskats upp enbart ur Södra Bergundasjön under förra hösten och i vår. Fisket sker på uppdrag av kommunen och genom att minska bestånden av vitfisk ska vattnet bli renare och klarare.

– I Trummen har vi tagit 8,8 ton vitfisk och i Växjösjön 15,7 ton, säger Jesper Björk Rengbrandt som tillsammans med kollegan Magnus Böklin har stått för fisket.

Sammanlagt har runt 130 000 kilo vitfisk tagits upp från de tre sjöarna sedan förra våren. Orsaken till att man vill minska på vitfisk är för att de äter djurplankton, och djurplankton äter alger.

Genom att reducera antalet vitfiskar blir det fler djurplankton som kan äta alger i sjöarna och då minskar algblomningen. Vattnet blir då klarare och renare. 

Reduktionsfisket har just avslutats för i vår, men ska fortsätta till hösten och även under nästa år. Vattenkvaliteten i sjöarna har dock redan förbättrats. I  Växjösjön har siktdjupet i vår varit över fem meter. 

– Det krävs att det tas upp stora mängder vitfisk under kort tid, för att det ska bli resultat. Annars dröjer det inte länge förrän det är lika mycket vitfisk som det var innan fisket drog igång, berättar Jesper Björk Rengbrandt.

Målsättning var att ta upp lite mer än 100 ton vitfisk under en treårsperiod. En målsättning som redan överträffats trots att projektet bara är halvvägs.

– Vi kommer säkert att ta upp 200 ton, säger Jesper Björk Rengbrandt.