Ödeshög

Olaglig tipp riskerar skada miljön

1:31 min

Den olagliga skräptippen - där det kommunala bolaget Ödeshögsbostäder dumpat byggavfall under lång tid - riskerar att skada miljön, säger länsstyrelsen idag. En som reagerar över dumpningen är politikern Charles Eriksson.

Han blir förvånad när han för första gången besöker området och ser resterna av tippen som brann tidigare i år:

– Det är en massa jävla aska, rör och stålgrejer som ligger här. Ja det finns allt, konstaterar Charles Eriksson, från Ödeshögspartiet, när han vandrar bland resterna av tippen.

Kommunala Ödeshögsbostäder (ÖBO) riskerar att utredas för miljöbrott efter att ha dumpat byggavfall i naturen under flera år.

En olaglig skräptipp, på ett område stort som en fotbollsplan, riskerar att skada dricksvattnet i Ödeshög genom att farliga ämnen kan lakas ur.

Det var när tippen brann i vintras som omfattningen av dumpningen uppdagades. Nu kräver kommunens miljöenhet att Ödeshögsbostäder gräver bort jordmassor och tar prov på marken.  

Camilla Fogenstad-Sigefjord arbetar med vattenskyddsfrågor på länsstyrelsen och förklarar varför det är viktigt:

– För att få veta vad som ligger i marken som kan vara farligt och ta bort det som riskerar att lakas ur över en längre tid, säger hon.

Charles Eriksson sitter bland annat i styrelsen i moderbolaget till Ödeshögsbostäder, Kommunhus AB. Och han har agerat, säger han:

– Jag har ställt frågan tidigare om hur fan ÖBO kan vara inblandat i sånt här. Då fick jag inget svar, säger Charles Eriksson.