Linköping

Kommunen har en plan för studenterna

1:32 min

Var sjätte Linköpingsbo är student. Nu ska en kommunal strategi få dem att stanna kvar efter examen. Albin Vestin och Markus Åstrand pluggar i Linköping och Markus anser att arbete är en huvudfråga för om man stannar.

– Viktigt att det finns jobb men stan håller ändå på att växa så jag tror inte det är några problem. Det blir allt fler och fler små "start ups" i Mjärdevi och så, säger Markus Åstrand.

Studentstrategin i Linköping ska upp för beslut i kommunstyrelsen den 20 juni och strategin innehåller tio områden. Bland annat större möjligheter till praktik och jobb, bra cykelvägar året runt, studieanpassad barnomsorg och ökat inflytande över stadens utveckling.

Det är kommunen, universitetet, regionen och näringslivet som tagit fram en studentstrategi för att få studenterna att stanna kvar i stan.

Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) är lite stolt över studentstrategin.

– När jag lyssnat runt så verkar det som att vi är lite unika i Linköping med att ta fram studentstrategin och det känns ju väldigt bra utifrån att vi redan tidigare har visat på att vi jobbar för att vara en stark studentstad.  

Totalt har Linköpings universitet 27 000 studenter. En av dem är Albin Vestin. Hans kom till universitetet första gången på besök som representant för sin skola i en tävling.

– Sen fick jag prata med studenter som pluggade här och de tyckte det var väldigt bra. Och det är klart att man lyssnar på folk som lever livet här, säger han.

Tänker du stanna här sedan?

– Det beror på jobb.

Men majoriteten av studenterna - uppåt 70 procent - stannar idag inte kvar i stan efter examen enligt Kristina Edlund. Samtidigt är var sjätte Linköpingsbo student.

– Det är någonting man behöver fundera på att just var sjätte Linköpingsbo är student. Det är klart att universitetet och våra studenter då ska ta en ganska stor roll i vår stad och vår kommun, säger hon.