Manifestation i Stockholm mot hbtq-övergrepp i Tjetjenien

1:04 min

Ett 50 protesterade i dag utanför ryska ambassaden i Stockholm mot de övergrepp som har pågått mot homosexuella män i Tjetjenien.

Amnesty international, RFSL och hbtq-organisationen, All Out, krävde att den ryska staten ställer de skyldiga till svars. En av de som också fanns på plats var Jonas Gardell.

– Ett förtryck som är bortom det vi faktiskt kan föreställa oss. Det övervåld som man utsätts för är helt groteskt. Hur bögar torteras, kidnappas och förnedras och sedan skickas tillbaka till sina familjer så att familjerna själva ska kunna avliva dem.

Manifestationen pågick samtidigt som flera andra runtom i världen och vid slutet av den valde man lämna över mer än 800 000 underskrifter till ambassaden – där man kräver att övergreppen utreds och att de skyldiga ställs till svars.

– Putin har hittills trots starka internationella påtryckningar från både Merkel och EU och även Sverige, hittills inte gjort nånting. De säger att de ska göra någonting men de gör ingenting, säger Jonas Gardell.

Enligt Anna Lindenfors, generalsekreterare på Amnesty International, kan Sverige och omvärlden göra mer.

– Vid varje tillfälle man har bör man ta upp det här med Ryssland och deras myndigheter. Det är otroligt viktigt för det är så vi visar att vi inte ger upp. Vi fortsätter och vi kommer aldrig att ge upp förrän de faktiskt är lösts, säger hon.