Efter Trumps beslut: Flera delstater i USA håller fast vid klimatmålen

1:56 min

Efter president Donald Trumps beslut igår att USA ska lämna den så kallade Parisuppgörelsen om klimatet, har politiker i ett antal delstater och städer sagt att de tänker stå fast vid ambitionerna att minska koldioxidutsläppen.

– Det här är ingen lek, det handlar inte om politik för basen, det handlar om mänsklighetens överlevnad, sade Kaliforniens guvernör Jerry Brown (demokraterna), som varit en flitig gäst i alla nyhetsmedier efter Donald Trumps beslut att USA drar sig ur Parisuppgörelsen.

Enligt Kaliforniens egna myndigheter svarar den stora delstaten ensam för en procent av världens koldioxidutsläpp, men har fattat politiska beslut för att försöka minska dem.

Brown samarbetar bland annat med andra delstater i USA och igår bildade han, tillsammans med guvernörerna i delstaterna New York och Washington en ny koalition kallad United States Climate Alliance som förband sig att minska koldioxidutsläppen.

Andra guvernörer har samma vilja att hålla fast vid ambitionerna i Parisuppgörelsen – i Massachusetts, i Virginia, i Connecticut och flera andra delstater.

Även stora amerikanska städers borgmästare säger att de kommer fortsätta driva en egen linje, som i New Orleans, Chicago, Boston och Philadelphia.

Inget hindrar varken företag eller delstater eller städer från att besluta om egna miljö- och klimatambitioner, varken i eller utanför Parisöverenskommelsen.

Flera amerikanska företag har svarat på presidentens beslut, som de kritiserar, med att de är övertygade om att det finns en framtid för nya jobb i en grön ekonomi.

Beslutet att lämna Parisuppgörelsen välkomnades också av politiker i flera amerikanska delstater och inte minst bland de delstater vars industri och jobb bygger på tillgång till prisvärd energi.

Politikerna där tycker som Trump, att det kostar för mycket att avstå från fossila bränslen, och oroar sig för att en omställning skulle innebära högre arbetslöshet.