Tomelilla

Så ska miljonarvet spenderas

Strax innan jul 2015 damp ett testamente ner i mejlkorgen hos kulturchefen Kristin Svensson om ett arv till konsthallen på 1,2 miljoner kronor. Efter viss vånda har hon nu kommit fram till hur arvet ska spenderas.

Det som först såg ut som ett klassiskt bluffmejl visade sig efter många kontroller vara ett arv på 100 000 pund (drygt 1,2 miljoner kronor) från Sten Malmqvist - född i Tomelilla men avliden norr om London i England.

Hans uppväxt i Tomelilla hade gjort att han ville ge konsthallen pengar efter sin död, men med väldigt få förbehåll kring hur de skulle användas. Därför har det noga funderats kring hur de bäst ska användas.

- Visst har det varit en vånda. Det händer ju inte varje dag att det trillar ner så här mycket pengar och vi som kommunal verksamhet vill ju att de ska vara så länge som möjligt och ge så stort avtryck som möjligt, säger kulturchefen Kristin Svensson som nu fått sitt förslag godkänt av politikerna nyligen.

Pengarna kommer att skapa ett Artist-in-Residence-stipendium från 2019 där svenska och internationella konstnärer bjuds in för att verka på Tomelilla som ort. Det handlar inte om en fast summa, utan det kommer anpassas från år till år beroende på vilket upplägg man väljer för boende, resa och varaktighet på besöket. I femton år framöver ska stipendiet delas ut vartannat år och man räknar med att kunna växla upp dem i värde genom att söka medfinansiering.

Sten Malmqvist föddes 1920 och kom som ettåring till Tomelilla från Malmö. Hans pappa hade fått jobb som kamrer på jästfabriken och familjen flyttade in i den vita villa som var tjänstebostad. Sten växte upp i Tomelilla och gick i skolan där. Han blev god vän med sonen till grundaren av Tomelilla konsthall Yngve Andrén. Han började också jobba på banken innan han som 23-åring fick arbete på Trelleborgs gummifabrik. Där gjorde han karriär och flyttade så småningom utomlands. Han dog 95 år gammal som en förmögen man.