Varning för fiffel när sedlar blir ogiltiga

1:22 min

Många miljarder i gamla sedlar blir ogiltiga efter den sista juni. Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för att brottslingar kommer att försöka prångla ut gamla sedlar de kommande veckorna.

Det handlar om penningtvätt, säger Karin Sigstedt, kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten.

– Det finns personer som har mycket kontanter som de har kommit åt genom brott och de vill de bli av med de här pengarna före den 30 juni. Då går man till en affär och köper en vara som man inte har tänkt behålla, utan sedan byter man den och får riktiga pengar. Då finns det en ökad risk för penningtvätt, säger Karin Sigstedt.

Det är gamla 100-lappar och 500-lappar som blir ogiltiga vid månadsskiftet. Enligt Riksbanken finns det drygt nio miljarder kronor ute i form av dessa sedlar.

I dagens allt mer kontantlösa samhälle är det framför allt en grupp som hanterar stora summor i kontanter, nämligen brottslingar.

Nu varnar Ekobrottsmyndigheten för brottslingar som vill bli av med sina gamla sedlar genom att till exempel köpa dyra varor på öppet köp före månadsskiftet och sedan lämna tillbaka varorna efter kort tid.

Och den som tar emot en sådan summa kontanter kan själv bli brottsling.

– Om man misstänker att det rör sig om penningtvätt, vilket man ska göra om det rör sig om mycket kontanta pengar, kan man själv göra sig skyldig  till penningtvättsbrott.

Så att en vanlig handlare som säljer en tvättmaskin, till exempel, för några tusenlappar kan göra sig skyldig till penningtvätt, bara för att man tar emot de här kontanterna?

– Ja, det kan man göra, säger Karin Sigstedt.