Jönköping

Helt ny stadsdel planeras

1:12 min

Jönköping kan få en helt ny stadsdel med 700 nya bostäder. Detta om kommunen väljer att gå vidare med det förslag som byggjätten Skanska lämnat in.

Skanska vill bygga nytt i området där Erik Dalhbergsgymnasiet i dag ligger. Ett bra steg att ta, tycker Rosalie Sandahl, projektutvecklare på Skanska.

– Staden växer, invånarna blir fler i kommunen och vi ser ju detta som en ny ingång till Jönköpings stadskärna.

Det är ett jätteprojekt som byggföretaget Skanska vill få igenom. Med bostadsrätter, hyresrätter, parkeringshus, butiker och torg vill de förändra infarten mot Jönköping, mitt emot Rocksjön.

– Vårt förslag bygger på att man ska bygga en helt ny stadsdel och vad man ska fylla den med får det ju bli en dialog om, säger Rosalie Sandahl.

Dialogen ska föras mellan kommunen och byggföretaget - om projektet blir av.

Kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Ann-Marie Nilsson (C), ser förslaget som ett omfattande och spännande projekt och säger till P4 Jönköping att kommunen ska resonera vidare om saken.

– Det kan finnas andra intressenter också, säger hon.

Att Skanska fokuserat på just den här delen av Jönköping är helt naturligt, menar Rosalie Sandahl.

– Nu håller man ju på att vidareutveckla områdena runt omkring där Saab har haft sitt kontor och där Nybergs har sin verksamhet och Posten, så det här känns som ett naturligt steg att gå vidare med.