Etiopisk dubbelseger i Stockholm marathon

3:07 min

Det blev en etiopisk dubbel i Stockholm marathon 2017. Abrha Milaw Assefa vann herrloppet och Konjit Tilahun var snabbast bland damerna.

Milaw Assefas segertid, 2.11,36 är den näst snabbaste tiden i Stockholm marathons historia. 38 sekunder över Stanley Kipchirchir Koechs banrekord från förra året.

-Jag ville ta banrekordet. Det här var bra, men inte riktigt så bra som jag hade tänkt. Jag är inte besviken men jag hade velat ha banrekordet, säger Milaw Assefa till TT.

Publiken bjöds på en spännande upplösning av maratonloppet. Kenyanen Daniel Yator gjorde ett ryck med en mil kvar att springa. Men det skulle visa sig att han varit lite väl ivrig, för vid Västerbron blev han upphunnen av Abrha Milaw Assefa och två andra löpare.

Ingen kunde hota Milaw Assefa under de sista kilometerna, när etiopiern korsade mållinjen inne på Stockholms stadion var han 52 sekunder före tvåan, Samuel Getachew.

Det blev även en rafflande kamp om SM-guldet. Inför loppet målades Hälles Mustafa Mohamed upp som en storfavorit att ta hem sitt 25:e SM-guld. Men han kroknade på de sista kilometerna och fick se sig besegrad av Hässelbys Martin Öhman med 24 sekunders marginal. Öhman, som aldrig tidigare sprungit Stockholm marathon, kom på elfte plats totalt i loppet med tiden 2.24,11.

– Jag vågade inte tro på det förrän jag var inne vid sista kurvan på stadion, då var det jättehäftigt, säger Martin Öhman till Radiosporten.

På damsidan vann etiopiskan Konjit Tilahun på tiden 2.35,45. Hon var 15 sekunder före tvåan, landslagskollegan Balaynesh Shifera.

Även i damernas SM-lopp blev det en skrällsegrare. Spårvägens Mikaela Larsson sprang i mål som totalsexa på personliga rekordtiden 2.42,20, före bland annat VM-klara Lisa Ring.

Årets Stockholm marathon var det sista med nuvarande bansträckning. Till nästa år, då tävlingen firar 40 år, görs den om. Men exakt hur den nya sträckningen blir har inte arrangörerna avslöjat ännu.