
Misstänkt för telefonsabotage i tingsrätten
Flera omfattande sabotage har nyligen drabbat bland andra Arbetsförmedlingen, polisen och SOS Alarm. I dag står den misstänkte gärningsmannen inför rätta.
Sabotaget ledde till stora störningar i myndigheternas telefonväxlar, något som inte blivit känt förrän nu. En ensam gärningsman tros ligga bakom attackerna. Kammaråklagaren Per Bergmark har utrett fallet.
– Jag har aldrig stött på något liknande, som varit av den här omfattningen. Fallet är exceptionellt, säger Per Bergmark.
Arbetsförmedlingarna i Luleå, Arvidsjaur, Östersund, Sollefteå, Söderhamn, Södertälje och Karlskoga är bland de drabbade. Polisen i Malmö, Göteborg och Stockholm likaså.
Utöver det även fyra vårdcentraler i Stockholmsområdet, Södersjukhuset i Stockholm, Botkyrka kommun, samt SOS Alarm 112.
Mannen, som är i 35-årsåldern och kommer från en kommun i Stockholms län, misstänks ha orsakat stor skada i telefonväxlarna. Det ska han ha gjort med hjälp av flera telefoner och avancerade mobilappar.
Han ska ha programmerat apparna att automatiskt ringa upp myndighetsväxlarna om och om igen, något som lett till att dessa i många fall slagits ut och inte gått att nå överhuvudtaget.
– Ja, det är flera myndigheter där det har inneburit att andra fått vänta väldigt länge på att komma fram, eller att man helt enkelt inte har kommit fram alls. Vad gäller 112 så är det allvarligaste fallet. Det har funnits en risk för att andra som behöver sjukvård, ambulans och polis inte skulle nå fram, säger kammaråklagare Per Bergmark.
Han säger att mannen har agerat på det här sättet i över ett år, men i åtalet finns enbart de senaste två månadernas samtal dokumenterade.
Det handlar om 24 000 samtal, allt i syfte att störa verksamheterna.
– Det har inneburit stora praktiska problem, och inte minst kostnader, för myndigheterna. Framförallt sjukvården, där det har varit risk för patientsäkerheten. Sedan har ju flera personer också blivit utsatta på fritiden, säger Per Bergmark.
Förutom att slå ut telefonväxlarna misstänks mannen också ha trakasserat, förföljt och hotat anställda på de här arbetsplatserna.
Totalt finns det ett 20-tal målsägande. Enligt åtalet har de bland annat blivit uppringda mitt i natten och på helger och kvällar.
Vid husrannsakan mot mannen hittades flera ljudfiler och filmer som han hade gjort. Dessa kommer nu att användas som bevisning i rätten.
Målet börjar behandlas i Södertörns tingsrätt i dag och kommer pågå i åtta dagar. Mannen har tidigare nekat till anklagelserna, men nyligen ska han ha gjort vissa medgivanden.
Mats Flodén är mannens advokat.
– Vi är ju i en process i och med att huvudförhandlingen börjar måndag. Så jag har inga kommentarer. Vi kommer redovisa den slutliga inställningen då, säger advokat Mats Flodén.
Åklagaren säger att den åtalade gjort vissa medgivanden efter att under lång tid ha nekat. Vad säger du om det?
– Ja, det kan jag bekräfta. Och jag kan också säga att det är något som han valt själv att göra, säger advokat Mats Flodén.