Isoleringen av Qatar skapar oro i regionen

1:20 min

Efter beskedet att flera länder bryter sina diplomatiska relationer med grannlandet Qatar sprider sig oron i regionen. Flygbolag ställer helt in sina resor till landet, gränsen mot Saudiarabien har stängts och nu efterlyser Ryssland och Iran en snabb lösning på krisen.

Beslutet att helt bryta de diplomatiska förbindelserna markerar att den klyfta som har funnits mellan de omgivande länderna och Qatar nu växt sig avgrundsdjup. 

Under måndagen har Qatars börs fallit med över 7 procent, det största tappet sedan 2009. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har dessutom meddelat att man nu fryser sin export av vitt socker till Qatar, en produkt som emiratet är beroende av sina grannländer för.

Nu uppmanar bland annat Ryssland och Iran till dialog och stabilitet i regionen och Turkiet har erbjudit sig att medla i den upptrappande krisen.

"Turkiet är redo att vad som krävs av oss för att hitta en så snabb lösning lösning som möjligt på meningsskiljaktigheterna mellan länderna", sade Turkiets utrikesministerium i ett uttalande på måndagen.

Vad som började med att Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och senare även Libyen och Yemen bröt med Qatar på grund av oro för terrorism har snabbt eskalerat till en större kris i regionen. Under eftermiddagen sållade sig även Maldiverna till de länder som bryter förbindelserna med Qatar

Nu skickas alla qatariska diplomater hem från Egypten, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Bahrain. Qatarier får två veckor på sig att lämna länderna. Under måndagen meddelade flygbolagen Emirates, Flydubai och Etihad Airways, alla tre baserade i Förenade Arabemiraten, att de från och med tisdag stoppar alla sina resor till och från Qatar. Dessutom stängs den viktiga landgränsen från Qatar till Saudiarabien. Ett antal egyptiska banker har därtill meddelat att de slutar handla med qatariska motsvarigheter.

Qatar har svarat med att ställa in alla flyg till Saudiarabien med statsägda Qatar Airways, med omedelbar verkan.

Det lilla men rika Qatar som ska stå värd för fotbolls VM 2022 och som bland annat hyser tv-jätten al-Jazeera anklagas för att stödja flera terrorgrupper, något som helt tillbakavisas av det egna utrikesdepartementet.

I ett uttalande från Saudiarabien heter det att Qatar underblåser konflikter i regionen som leder till instabilitet, genom sitt stöd till grupper som Muslimska brödraskapet, al-Qaida, IS och iranstödda shiamiliser. Liknande besked har under måndagen hörts även från övriga inblandade länder.

De senaste veckorna har relationen varit stormig mellan Qatar och framförallt gulfgrannarna. För två veckor sedan blockerades alla qatarska medier i Saudiarabien, Bahrain, Förenade arabemiraten och Egypten efter kontroversiell kritik mot Saudiarabien i statskontrollerad media. Qatar hävdade då att tv-kanalen var hackad och att kritiken var fejk.

Qatar anklagas också för att stödja iranstödda shiamiliser och var det enda landet i regionen som grattulerade ärekerivalen Irans president Rouhani efter presidentvalet nyligen.

Det rika gulflandet har genom åren anklagats för stöd till extremister som al-Qaida och IS i bland annat Jemen och Syrien. De har bestämt förnekat alla anklagelser .
Det qatarska utrikesministeriet sade under måndagen att de utsatts för en kampanj av lögner och påhittade bevis och förnekar allt stöd till terrorgrupper.