#Hotat hav

Res med längs miljöhotade Östersjöns kust

1:12 min

Följ med på en resa längs kusten till ett hav hotat av miljöförstöring. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav.

Sverige arrangerar, tillsammans med Fiji, FN:s internationella havsmiljökonferens i New York mellan den 5 och 9 juni. Samtidigt finns på hemmaplan ett av världens mest förorenade hav, Östersjön.

Det är dåligt med fisk mot vad det har varit. Det är en avsevärd försämring.

Följ med på en resa längs kusten till ett hav hotat av miljöförstöring. Vi börjar på Landön öster om Kristianstad där Sten Knutsson bor nära havet på en släktgård som gått i arv i generationer.

– Det är rogivande på något sätt och det är mycket olikt också från årstid till årstid. Under sommaren är det mycket campinggäster. Under vintern är det tyst och rofyllt, säger Sten Knutsson.

Solglittrande krusningar

Från Landön är det utsikt över de solglittrande krusningarna men under ytan står inte allt rätt till. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Problemen är gifter, övergödning och hårt fiske.

– Man hör från dem som är ute och försöker fiska. Det är oftast att de inte får någonting med sig hem. Så det är det allmänna samtalsämnet att det är dåligt med fisk mot vad det har varit för kanske tio år sedan. Det är en avsevärd försämring, säger Sten Knutsson.