Besöksnäring

Kommuner och myndigheter är viktiga kunder för hotell

2:01 min

Skattepengar är viktiga för hotellen i länet. På hotell Frösö park blev notan för kommuner och myndigheter nära nio miljoner kronor förra året.

– De står för en betydande del av omsättningen på de flesta anläggningarna här i Östersund, säger hotellets vd, Björn Hemmingsson.

Hotellets största skattefinansierade kunder är Försvarsmakten, Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen. De har tillsammans betalat nästan 6,5 miljoner kronor till hotellet förra året. Det visar en sammanställning som analysföretagen Double check och Eventeffect tagit fram till P4 Jämtland.

Totalt under 2016 använde kommuner och myndigheter skattepengar för nära 9 miljoner kronor på hotellet på Frösön. De senaste uppgifterna om hotellets omsättning är från 2015. Då omsattes 27 miljoner kronor. Hotellet har ett 70-tal anställda.

– Skulle vi inte ha kommuner, landsting och myndigheter som kunder så skulle vi tappa jättemycket arbetstillfällen, säger Björn Hemmingsson. 

Mycket pengar finns att hämta i branschen. Under fjolåret köpte kommuner, landsting och stat hotell och konferens för drygt 343 miljoner kronor vilket är mer än en fördubbling de senaste fem åren, enligt den sammanställning över hela landet som Double check och Eventeffect gjort.

De som ökat mest är kommuner. 2012 köpte man hotell och konferens för 38 miljoner kronor och 2016 landade notan på 123 miljoner.

Björn Hemmingsson på hotell Frösö park kommer att satsa på fortsatta avtal.

– Ja absolut. I verksamheter som våra är stat, kommuner och landsting jätteviktiga kunder för oss. Vi hoppas verkligen att de fortsätter att konferera och besöker våra anläggningar.