Kommunekonomi

Kommundirektören om hotellnätter: Ger effektivare arbetsdagar

7:52 min

Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg tycker att det är rimligt att anställda ibland sover över på hotell i Östersund i samband med konferenser.

Kommunanställda och förtroendevalda i Östersunds kommun har sovit nära 700 nätter på hotell – på hemmaplan, bland annat på Frösöns nya konferenshotell – de senaste två åren. Det visar en granskning av fakturor som P4 Jämtland har gjort.

En av dem som bott kvar på hotellet på Frösön i jobbet är Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg som bor knappt en kvarts bilfärd därifrån.

Jag har lite dåligt minne men Frösö park som vi pratar om specifikt, tror jag en natt. Sen har jag varit i Persåsen, varit i Åre, så några nätter har det säkert blivit, säger Anders Wennerberg.

En del av de anställda bor ju väldigt nära hotellet. Vad gör det för skillnad att sova på hotellet än att åka hem?

– Det är ju en bekvämlighet också, det ska man inte sticka under stol med, säger kommundirektören.

– Men man kan också sitta längre och prata med sina kolleger, man slipper packa ihop och resa iväg och man kan ses på frukost och köra igång tidigare dagen efter.

P4 Jämtlands granskning visar att Östersunds kommuns kostnad för hotell, konferenser och kurser har ökat de senaste åren. Förra året landade notan på 13 miljoner kronor.

Enligt Anders Wennerberg ägde de granskade konferenserna rum innan Östersunds kommun fattade beslut om neddragningar på drygt 100 miljoner kronor.

Kostnaderna för konferenser har ökat, är det något ni ser över?

– Det gör vi absolut. Det är klassiska kostnader som man tittar på när det är besparingstider så klart. Likaså när det gäller resor.

UPPDATERING: Den här artikeln har ändrats i efterhand eftersom personer drabbats av näthat och grova påhopp efter vår granskning. Det är fullständigt oacceptabelt och något som P4 Jämtland starkt tar avstånd från, vi är ledsna för dem som drabbats. /Lisbeth Hermansson, nyhetsproducent

FÖRTYDLIGANDE: Artikeln har inte ändrats på grund av näthatet i sig, den huvudsakliga anledningen har varit att bättre beskriva huvudinnehållet i intervjun och i vilket sammanhang den gjorts. Hade vi tyckt att artikeln var komplett från början hade inga ändringar gjorts. /Ricky Karström, kanalchef