Tränaren som vill vara i toppform

3:31 min

En gång i tiden var Andreas Öhgren elitspelare i ishockey i Timrå och Hammarby. Men en allvarlig ryggskada satte stopp. I stället satsar han nu på att träna flera svenska idrottsstjärnor.

NHL-stjärnor och alpina stjärnor finns i Andreas Öhgrens stall, och de håller koll så att även tränaren håller jämna steg.

– Både Gabriel Landeskog (ishockeyspelare i Colorado Avalanche) och Mattias Hargin (slalomåkare) brukar vara på mig och säga att jag också ska vara med och träna. Då brukar jag göra det!

Och precis som en elitidrottare är Andreas Öhgren noga med att ta hand om sin kropp. Han kollar sina värden varje år för att kunna ligga på topp både när det gäller att hinna med familjelivet och jobba så mycket som möjligt med sina adepter.

– Hälsa för mig är allt. Att ha koll på sina värden är för mig viktigt. Jag vill veta vad det är min kropp behöver för att fungera så bra som möjligt. Men det där är ju väldigt individuellt.

Andreas Öhgren har själv spelat ishockey på elitnivå. Men en allvarlig ryggskada satte stopp för karriären. Och det blev en stor omställning.

– Min hela identitet var att jag var ishockeyspelare och en stor talang. Så det var väldigt jobbigt att försöka göra en omställning. Jag försökte i stället få uppmärksamhet och bekräftelse genom att festa och ragga tjejer. Räddningen var när jag hittade tillbaka till träningen igen.

Han vill lära ungdomarna som han tränar att separera idrottsman från privatperson. Andreas Öhgren säger till dem att man kan göra en dålig match eller ett dåligt skidrace, men man är fortfarande en bra människa.