Qatar-krisen: "En ny farlig spricka öppnas i Mellanöstern"

3:42 min

Det har seglat upp en diplomatisk kris mellan den lilla gulfstaten Qatar och grannländerna. Bitte Hammargren, programansvarig på Utrikespolitiska institutet, analyserar situationen och menar att Qatars vänskapliga relationer till Iran och även till Muslimska brödraskapet spelar in – men också att det är USA:s president Donald Trumps besök i Saudiarabien som gett råg i ryggen för det saudiska kungahuset.

– Saudiarabien, den stora jätten på Arabiska halvön, har tillsammans med arabiska allierade brutit förbindelsen med det lilla grannlandet Qatar. Det innebär att en ny spricka öppnas i Mellanöstern.

Vad betyder det för Qatar?

– Det betyder att Saudiarabien kan ta ett strypgrepp på Qatar när det gäller försörjningsläget. Qatar är ett extremt rikt emirat men är samtidigt väldigt beroende av försörjning utomlands. Emiratet håller på att bygga upp emiratet inför fotbolls-VM 2022. De har också ett stort flygbolag, Qatar Airways, som inte kan flyga på sina vanliga rutter längre. Saudiarabien försöker isolera landet inom arabvärlden och inom den islamiska världen.

Vad ligger bakom det här?

– Det har funnits rivalitet mellan Saudiarabien och Qatar ända sedan länderna bildades. Under den arabiska våren ställde sig Qatar på Muslimska brödraskapets sida, till Saudiarabiens, Förenade arabemiratens och Egyptens förfäran eftersom Muslimska brödraskapet är en potent oppositionsgrupp i de länderna. Sedan har Qatar också relationer med shiamuslimska Iran som också traditionellt är en fiende till Saudiarabien.

– Qatar anklagas också för att understödja olika terroristgrupper: IS, al-Qaida men också shiitiska militanta grupper i Saudiarabiens östra provins och i Bahrain. Qatar tillbakavisar de anklagelserna.

– Den diplomatiska krisen händer direkt efter USA:s president Donald Trumps första utlandsresa som gick till Saudiarabien och fyllde på de saudiska vapenarsenalerna och ger saudierna råg i ryggen. Nu försöker man klämma åt Qatar.

Vad händer nu?

– Det avgörande är hur Donald Trump kommer agera nu. USA har sina flygbaser för regionen baserade i Qatar. De har 10 000 uniformerade personer där där på US Central Command.

– När det gäller försörjningsläget: kommer lastbilarna stoppas som gått landvägen in från Saudiarabien till Qatar med livsmedel och byggnadsmateriel till fotbolls-VM? I så fall är det ett rejält strypgrepp mot Qatar.

När kommer nästa steg i den här affären?

– Det kommer troligen redan under dagen idag måndag. Det här kan rulla på snabbt.