Ny etableringsmodell ska få lågutbildade i arbete

3:46 min

Effektivare etableringsperiod för 300 nyanlända i Göteborg. Framtidskoncernen stöttar med arbetspraktik samtidigt som de får en intensivkurs i svenska.

Det är Arbetsförmedlingen, AB Framtiden och Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsenheten som tillsammans ska få lågutbildade nyanlända snabbare i arbete. Nabil Mukh är en av de som nu lämnar praktiken på Bostadsbolaget i Hammarkullen.

– Här har jag jobbat, murat, bytt kranar och fixat duschar och kök, berättar Nabil Mukh om vad han fått lära sig på praktiken. 

Tillsammans med hans handledare Grofo Pogar tar vi en kontrollrunda i bostadsområdet vid Hammarkullens torg där Nabil Mukh haft praktik som kvartersvärd. På bara ett par månader har de kommit varandra väldigt nära.

– Vi är vänner, jag kommer sakna honom jättemycket. Men det är bra att han får ta nästa steg och utbilda sig mer, säger Grofo Pogar som är kvartersvärd på Bostadsbolaget. 

Nabil Mukh jobbade som murare i Syrien. När han för tio månader sen fick uppehållstillstånd såg inte chanserna för ett jobb särskilt goda ut. Det tar i genomsnitt nio år för nyanlända med låg utbildning att komma till arbete. Efter etableringstiden på två år hamnar många på försörjningsstöd eller tvingas jobba svart.

Det är den långa sträckan till arbete som Arbetsförmedlingen, AB Framtiden och nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning i Göteborgs stad vill ändra på genom projektet "Välkommen till framtiden".

Modellen man tagit fram är att redan under den två år långa etableringsfasen se till att både komplettera till gymnasienivå i utbildning och samtidigt ge praktiksteget där man kan börja som till exempel kvartersvärd som Nabil och i slutänden kanske göra en lärlingsutbildning som snickare.

300 personer på tre år, det är en väldigt liten del av de nyanlända som blivit tilldelade Göteborg som ny hemkommun. Bo Strandberg är ansvarig för projektet på AB Framtiden.

– Vi hoppas ju att fler ska hoppa på den här modellen, vi vill visa att det fungerar och att vi tar vårt ansvar när det gäller integrationen, säger Bo Strandberg. 

Projektet som planerats sen de stora flyktingströmmarna 2015 kom igång förra hösten. Nu går den första gruppen på 38 personer från praktik inom för de allmännyttiga bostadsbolagen till att ha sin första praktik för andra samarbetspartners och entreprenörer som deltar i projektet.

För den första gruppen har språkinlärningen varit tuff menar Anders Johansson, från Arbetsmarknads och vuxenutbildningsenheten i Göteborgs stad. Syftet var att sparka igång användningen av språket men 40 timmars språkträning i veckan. Men det visade sig vara lite för intensivt. Allt eftersom varvas språkstudierna med allt mer praktisk användning av det på praktikplatserna.

– Det vi gör sen är att steg för steg förse dem med utbildning som är relevant för deras arbetsuppgifter, säger Anders Johansson, och framtida parkeringsvakter får till exempel läsa kurser i psykologi och bemötande likt det man läser på omvårdnadsprogrammet i gymnasiet. 

Nabil Mukh är en av de 38 som nu lämnar de allmännyttiga bostadsbolagen för att ta en praktik för en av entreprenörerna som man samarbetar med i projektet. När vi besöker Nabil och Grofo i Hammarkullen är det Nabils sista dag på praktiken inom Bostadsbolaget. Veckan efter ska han börja nästa praktik på Tuve bygg. Och Grofo har förberett något extra för den här dagen.

– Jag har köpt en tårta och blommor. 

Vet han om det? 

– Nej, det är en överraskning. Vi kommer sakna honom och hoppas verkligen att det kommer gå bra i framtiden, säger Grofo Pogar.