Landstinget satsar på digitala brev

2:15 min

Landstinget ska börja skicka fler provsvar, kallelser och läkarintyg med digital post. Syftet är att öka säkerheten.

Det här är delvis en följd av P4 Stockholms rapportering om postföretaget Bring som slarvat bort mängder med viktigt post.

– Det är inte sällan känsliga patientuppgifter som hamnat fel eller försvunnit, och det måste bli slut på det, säger Daniel Forslund (L), innovationslandstingsråd Stockholms län.

Han förklarar att de digitala breven ersätter de fysiska breven för olika utskick som provsvar och kallelser.

– De kommer fram i samma sekund som det postas från till exempel ett sjukhus och är dessutom en säker lösning, säger han.

Det är en förändring som många efterlyste i samband med P4 Stockholms rapportering i våras om att postföretaget Bring – som sköter all landstingspost – slarvat bort väldigt många viktiga brev.

Huddingebon Lisa Nordh, som var nära att trilla ut operationskön på grund av Brings bristande posthantering, var en av de som reagerade.

– Jag tycker att det är katastrof, inte minst tanken på de fem brev som försvann. Där finns uppgifter om mig och besked om behandlingar som jag kanske inte vill dela med hela världen, sa Lisa Nordh tidigare i våras.

En direkt följd av den bristande säkerheten för vanliga brev är nu att landstinget satsar stort på arbetet med digitala brevlådor.

De anses säkrare än både vanlig post och e-post.

– Den som vill ska via sitt mobila Bank-ID kunna logga in och direkt på sin dator få allt från provsvar till kallelser. Utan att man behöver blanda in vanlig posthantering överhuvudtaget, säger landstingets innovationslandstingsråd Daniel Forslund.

Förhoppningen är att vara igång med digitala brevlådor i hela landstinget under nästa år.