
Expert om telefonsabotaget: Sverige inte rustat för dessa attacker
Efter Ekots rapportering om mannen som ensam misstänks ha lyckats slå ut flera myndighetsväxlar säger i dag säkerhetsexperter att Sverige inte är rustat för sådana attacker.
Den åtalade mannen överbelastade växlarna med vanliga telefonsamtal, vilket ledde till att flera andra människor inte kunde komma fram, exempelvis till SOS Alarm.
– Han har helt enkelt utnyttjat det faktum att de är dimensionerade för att klara en normal mängd samtal. Han har ringt fler gånger än det de klarar av, vilket har gjort att andra inte kunnat komma fram, säger IT-säkerhetsförskaren David Lindahl på FOI.
I dag börjar rättegången mot en man i 35-årsåldern, som i flera månader - möjligen i upp till ett år - använde flera telefoner och uppringningsprogram för att ringa upp telefonväxlarna på SOS Alarm, polisen, Arbetsförmedlingen, Botkyrka kommun och flera vårdcentraler.
Enligt förundersökningen så lyckades mannen slå ut växlarna flera gånger. Hans motiv till attackerna ska ha varit att han kände sig felbehandlad och därför ville hämnas.
På bara två månader ringde han 24 000 samtal, allt för att störa verksamheterna. Dessutom har han trakasserat och förföljt anställda på flera av dessa arbetsplatser.
IT-säkerhetsforskaren David Lindahl på FOI menar att samhället är uppbyggt utifrån att liknande attacker inte ska ske. Sverige är dåligt rustat även för de enklaste angrepp, likt det som mannen misstänks ha ägnat sig åt. Man kan skydda sig från liknande angrepp, men då kan andra problem uppstå, säger han.
– Om man skyddar sig i bemärkelsen "har det här numret ringt tillräckligt många gånger så stänger man av", så får man också vara ansvarig för vad som händer om något går fel och man då inte finns tillgänglig, säger David Lindahl.
På Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, menar verksamhetschef Richard Oehme att Sverige har skyndat på utvecklingen av digitaliseringen utan att tänka på säkerheten.
– Säkerhetsåtgärderna har inte följt efter. Man har prioriterat teknik och möjligheterna att driva detta framåt. Inte säkerhetsarbetet, säger Richard Oehme på MSB.
Så svenska myndigheter är inte förberedda för sådant här, menar du?
– Nej, inte i den omfattningen och i relation till det beroende vi har av informationsteknologi. Så nej, det är man inte.