Bibliotekarie dömd till fängelse – kallas "skenrättegång"

1:42 min

En 59 årig rysk bibliotekarie dömdes idag till fyra års villkorligt för spridande av extremistisk litteratur och uppvigling av hat mot ryssar.

– Av de 20 tal böcker, som använts mot mig i fallet hade majoriteten redan rensats ut, sa den 59 åriga Natalja Sjarina efter att domaren slagit fast att hon spridit så kallad extremistisk litteratur, som chef för det statliga ukrainska biblioteket.

Detta trots att anställda från biblioteket vittnade i rättegången att polisen själva planterat de påstått extremistiska böckerna vid en räd. Sjarina greps redan i oktober 2015 och har suttit i husarrest med fotboja. Hennes fall har rönt omfattande kritik, hon är adopterad som samvetsfånge av Amnesty International och ryska Memorial kallar rättssaken för en politisk skenrättegång.

Sjarina kommer överklaga och sa att hon var överraskad, eftersom åklagaren själv kallat det för en politisk rättegång.

– Om några år kommer människor minnas den här tiden, som de idag minns 1937 års stalinistiska skenrättegångar, sa Sjarina.

Men åklagaren, i blå uniform med stjärnor på axelklaffarrna och blont utslaget långt hår, sa efteråt att det var en mild dom.

Biblioteket för ukrainsk litteratur i Moskva grundades 1918 och hade 52 000 böcker och tidskrifter. Men idag gapar många hyllor tomma och samlingarna kommer spridas till andra bibliotek.

Redan före Sjarina greps hade flera böcker rensats ut för att de ansågs som extremistiska, i svallvågorna efter Euromajdan och den ryska annekteringen av Krimhalvön.