Stort intresse för solenergi i Västsverige

1:22 min

Västra Götaland får mest statliga bidrag i landet för att installera solceller. Pengar som går till både privatpersoner och företag.

– Vi har ett starkt miljöintresse, så nu är vi inne på andra sommaren med solpaneler, säger Daniel Larsson, som driver en matbutik i Färgelanda tillsammans med sin bror.

Förra sommaren satte de upp 150 solceller på butikens tak. Och även om det är en dyr investering menar Daniel Larsson att de tjänar på det.

– För varje år du väntar är det också pengar du skulle ha tjänat om du köpt dem för ett år sedan, säger Daniel Larsson.

Intresset för elnätsanslutna solcellsystem ökar i Sverige och det går att få statliga bidrag för investeringen. Mest pengar går till Västra Götaland som än så länge har fått drygt 34 miljoner att dela ut under 2017.

Och det kan bli mer. Staten har ytterligare 165 miljoner kronor att fördela till olika regioner, beroende på hur många ansökningar som kommer in.

– Vi är en av de största regionerna och det finns ett intresse särskilt på Västkusten. På Orust och Tjörn började de redan på 80-talet med att sätta upp solfångare för varmvatten och värme, säger Roger Fredriksson, energi och klimatrådgivare i Dalslandskommunerna och Vänersborg.

Till honom kan man vända sig om man funderar på att själv installera solceller för elproduktion. Eller solfångare för att värma upp bostad och varmvatten.

Men till värme och varmvatten finns inga bidrag som det är nu. Förutom statligt stöd för hybridanläggningar där solpanelen gör både el och värme.

– Nej tyvärr. Det har funnits i många år, men det har blivit mer och mer populärt att göra sin egen el och då har staten premierat de som vill göra det, säger Roger Fredriksson.

Med ett nätanslutet solcellssystem kan man producera sin egen el och sälja elen till andra via elnätet. Roger Fredriksson menar att det är en lönsam investering. Att man får tillbaka sina investerade pengar på tio år.

– Har man 100 000 kronor och lägger dem på taket istället för på ett bankkonto, så får man tillbaka ungefär 8-10 000 tillbaka varje år. Den räntan ger ju inte bankerna, säger Roger Fredriksson.

Men om man vill säkra sig mot elavbrott, går det inte att koppla sin solel till elnätet. Då måste man ha ett batteri i huset. Men Roger Fredriksson tror att det kommer.

– Troligtvis blir det så att man kommer att ladda sina bilar med batteri i framtiden. Då har man ju batterier hemma och man blir fri från nätet. I alla fall större delen av året, säger Roger Fredriksson.