Rasistskandal skakar finsk polis

1:46 min

I Finland skakas polisen av anklagelser om rasism i en sluten facebookgrupp med flera tusen poliser som medlemmar. Polisledningen i Finland har lämnat över det publicerade materialet till åklagare.

Fler än 150 skärmdumpade bilder som visar grovt rasistiska och kränkande inlägg och kommentarer från poliser runtom i Finland har läckts till den finländska granskande nättidskriften Long Play.

I helgen publicerade nättidningen sin artikel om den slutna facebookgruppen Poliisit, på svenska "Poliserna", som vid tiden för avslöjandet haft mer än 2800 medlemmar, bland dem både konstaplar och poliser i chefsställning.

I diskussionerna som publicerats hånas bland annat en asylsökande som, ställd inför ett avvisningsbeslut, försökte ta sitt liv genom att hänga sig i Helsingfors centrum tidigare i år.

"Inte ens det klarar dom av", skriver en av medlemmarna.

"När ska det här tramsandet upphöra", skriver en annan.

I ett inlägg skriver en polis att asiater klarar sig bra som invandrare i andra länder, medan personer från Afrika inte klarar sig bra någonstans i världen och att allt detta skulle ha genetiska och kulturella orsaker.

I reportaget har man även intervjuat anonyma poliser som vittnat om att de själva medverkat i så kallad etnisk profilering, stoppat och kontrollerat människor i trafiken och på stan med endast utseende, hud- och hårfärg eller kulturellt betingad klädsel som grund. Något polisledningen nu säger att den ska utreda.

Även etnisk profilering diskuteras i den slutna facebookgruppen. Bland annat skriver flera medlemmar hånfullt om den finska rapartisten James Nikander, känd under artistnamnet Musta Barbaari, som för en tid sedan offentligt krävde en ursäkt efter att polisen stoppat hans mamma och syster i en inre utlänningskontroll.

Den högsta polisledningen säger att den känt till den slutna nätgruppen, men inte haft stöd i lagen för att gå in där och övervaka sina anställda utan särskild misstanke. "Men poliserna har även på fritiden en skyldighet att följa vissa uppföranderegler och inte skada polisens förtroende", skriver polisstyrelsen i ett pressmeddelande efter avslöjandet.

Finländsk polis har ett mycket högt förtroende hos befolkningen, 96 procent litar på polisen enligt en mätning från oktober 2016. Inrikesminister Paula Risikko har därför varit snabb med att fördöma de rasistiska inläggen, och det publicerade materialet har lämnats till åklagare.