Mouna Esmaeilzadeh: Jag försöker göra vetenskap sexigt

3:46 min

Hon höll på att dö under flykten från Iran. 30 år senare lever hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh med en skuldkänsla om att ge någonting tillbaka.

För 30 år sedan stod Mouna Esmaeilzadehs föräldrar på den iranska regimens dödslista. Familjen tvingades leva gömda. Situationen blev till slut ohållbar – då inleddes en dramatisk flykt till Sverige. 

– Har man varit med om en sådan dramatisk händelse och fått en andra chans, så ger det nästan en skuldkänsla. Man känner att man vill ge någonting tillbaka, att göra någonting bra med livet, säger hon

En viktig fråga för Mouna Esmaeilzadeh handlar om att göra världen till en bättre plats. Hon menar att teknologin kommer ge ett bättre liv, men att det samtidigt sätter människan på prov. 

– Det tar oss tillbaka till de grundläggande filosofiska frågorna. När robotar tar över våra jobb, vad blir då meningen med livet? 

Det gör att ledarskap är viktigare än någonsin, menar hon. 

– I dag är många för passiva i frågan. Vi måste engagera oss i frågan. Till exempel måste politiker, läkare och vetenskapsmän se till att föra den här dialogen, så att vi sätter rätt ramverk för att göra världen ännu bättre.

Hur jobbar du för att göra världen till en bättre plats?

– Just nu fokuserar jag på att förmedla kunskap och vetenskap. Det är ett problem att vetenskap inte är så sexigt som det borde vara. Forskare är dåliga att kommunicera ut den här vetenskapen, i stället blir det tråkigt. Jag försöker göra vetenskap roligt och sexigt.