NY UTSTÄLLNING

Konstmuseet uppmanar: ta på konstverken!

4:11 min

Se men inte röra brukar gälla för den offentliga konsten men på utställningen Kännbart ska besökarna göra precis tvärtom.

I vanliga fall uppmanas besökare med stränga skyltar att hålla sig på avstånd, men på utställningen Kännbart som visas fram till 27 augusti på Borås konstmuseum är det omvänt. Meningen är att besökarna verkligen ska ta på konsten, känna strukturen, beröras av vibrationer och i vissa fall också smaka och lukta. Den som vill får låna hörselskydd och ögonbindel för att bättre kunna koncentrera sig på de andra sinnena.

– Tillgänglighet är nyckelordet för utställningen, men den är inte bara för dövblinda utan alla kan ta till sig det, säger Lennart Alves, intendent på Borås konstmuseum.

Nya dimensioner
Stockholmskonstnären Annika Ottander är curator och initiativtagare till utställningen. Idén föddes i samband med hennes arbete med konstnärer utan syn och/eller hörsel.

– Som i övriga samhället är det svårare för människor med funktionshinder att ta sig fram i konstvärlden, säger hon.

Vad händer med konsten när man saknar vissa sinnen?

– Jag tror att den blir mycket mer uttrycksfull och får nya dimensioner.

Lekfullt
Flera av verken i Kännbart ger intrycket av lekplats: en urholkad trädstam att lägga sig i, ett shamantält, en drömfångare där besökarna framkallar åska, en vibrationsplatta med fantasidjur. Men också taktila fotografier där motiven känns lika mycket som syns. Eller vanliga foton, men tagna av blinda fotografer.

– Det är slående hur uttrycksfulla bilderna blir även om den som tagit dem inte kunnat se, säger Lennart Alves.

Lekplats?

– Ja det är lite meningen. Eftersom man ska känna på verken blir det också barnvänligt samtidigt.