Hamnkonflikten

SKF väljer bort Göteborgs hamn

0:57 min

Den infekterade konflikten i Göteborgs hamn har nu gjort att företag väljer bort hamnen för sina leveranser. SKF Sverige AB styr sina leveranser till tyska hamnar.

SKF Sverige AB med fabrik i Gamlestaden i Göteborg har dragit in all export från Göteborgs hamn på grund av den långt dragna hamnkonflikten som startade i april 2016. Det här framkom på ett pressmöte som arrangerades av Västsvenska handelskammaren under fredagen.

På plats var flera stora företag både nationella och internationella, inbjudna av Västsvenska handelskammaren för att diskutera följderna av konflikten mellan hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM terminals.

SKF har tidigare fraktat ut ungefär 30 procent av Göteborgsproduktionen från hamnen. Men nu har situationen blivit sådan att de fått vända sig helt till andra hamnar, både i övriga Västsverige, men merparten ner till Tyskland. Något som inte bara orsakar  längre leveranstider utan även mer utsläpp då transporterna går med lastbil ner till Hamburg.

 – Vi har fått börja titta på alternativa hamnar i Västsverige. Men efter de hamnarna inte haft möjlighet att ta emot den utökade kapacitetsefterfrågan har vi börjat titta på hamnar ner till Europa. Nu i dagsläget så skickar vi alla produkter som tidigare skulle gått igenom hamnen med främst då lastbil ner mot främst då Hamburg. Det resulterar så klart i längre ledtider, utökade kostnader, och en utökad miljöpåverkan, säger Theo Kjellberg, presschef på SKF Sverige AB.

Han fortsätter och säger att det inte går att använda sig av en hamn som är så opålitlig som Göteborgs hamn har blivit idag.