Karlskrona skrotar bonus från företagen

3:21 min

Karlskrona kommuns tio år gamla upphandlingsbonus kan ha gjort inköpen för kommunen dyrare. Dessutom har företagare låtit bli att lägga bud.

Upphandlingsbonusen är ett kärt diskussionsämne för företag som vill lägga anbud när Karlskrona kommun ska upphandla en vara eller en tjänst.

– Vi valde att inte lämna anbud vid två tillfällen, mest av principskäl för jag tycker inte att vi ska sitta och räkna ut en bonus efter ett år, säger Anna Lindkvist, vd för Jeppssons bilar. 

Bonusen är, precis som namnet skvallrar om, en extra slant att tjäna. Men inte för företagen utan för kommunen. I år har Karlskrona kommun tjänat nära 2,9 miljoner kronor i upphandlingsbonus.

– Det känns mer som en straffavgift än en bonus, säger Anna Lindkvist.

En procent dyrare
Upphandlingsbonusen går i korthet ut på att om till exempel en skola köper in något för en miljon kronor, så ska företaget som levererar grejerna i slutet av affären betala ytterligare en procent på köpesumman till kommunen, alltså 10 000 kronor.

– Karlskrona vill ju att många ska lämna bud. Då ska man göra en så enkel upphandling som möjligt utan en massa administrativt krångel, säger Anna Lindkvist. 

Svenskt näringsliv gillar inte heller upphandlingsbonusen, som Karlskrona som enda kommun i länet använder sig av.

Dyrare prislapp för skolor
De menar till och med att skolor, äldreboenden och annan kommunal verksamhet tvingas betala en dyrare prislapp på grund av upphandlingsbonusen.

– Ja, det blir det. Som företagare måste man ju ta höjd för den här bonusen. Det är mycket pengar att spara för kommunen om det här sköts på ett mer professionellt sätt, säger Carina Centrén är regionchef för Svenskt näringsliv i Blekinge.

Tänkt som besparing
Och Patrik Hansson (S), kommunalråd i Karlskrona, tror också att systemet som infördes för tio år sen kan ha fördyrat för kommunen. Trots att den från början var tänkt som en besparing för kommunen. 

– Då har vi egentligen inte vunnit nånting om vi själva är med och betalar för den här här bonusen. Jag har svårt att försvara det här systemet, säger Patrik Hansson. 

Därför föreslår nu den politiska ledningen att upphandlingsbonusen ska plockas bort. I budgeten som klubbas i slutet av juni, avgörs om den blir kvar eller inte. 

– Det här ger inga bra signaler och därför ska bonusen bort, säger Patrik Hansson.