Polisen oroad över Syrienresor från Eskilstunamoské

2:02 min

Polisen fortsätter att lägga stort fokus på den salafistiska Al Rahmanmoskén i Eskilstuna sedan ytterligare personer åkt till krigets Syrien.

P4 Sörmland har tidigare berättat att personer med kopplingar till salafistiska Al Rahmanmoskén i Eskilstuna rekryterats till jihhadistiska grupper i Syrien.

Nu har ännu fler personer med anknytning till moskén åkt till krigets Syrien. Åtminstone två av dem har dött där, enligt flera av varandra oberoende källor.

För några veckor sen var det sorg hos en av familjerna som brukar gå i moskén.

En av sönerna i familjen hade blivit dödad, efter att han åkt till Syrien för att ansluta sig till en jihadistgrupp i de områden som kontrollerats av terrorstämplade Nusrafronten.

Tidigare har också sonen till en person som då var med i moskéns innersta kärna blivit dödad i Syrien.

– Huvuddelen av medlemmarna i moskén tycker att det är otroligt tragiskt, tror jag. Men sen finns det säkert en klick som tycker att man får en martyr i moskén. Att man tycker att det är lite häftigt att man då tillhör den moskén, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare vid Eskilstunapolisen.

Polisen har de senaste åren haft ögonen på ledningen i Al Rahmanmoskén, efter misstankar om rekrytering till terrorresor till Syrien, och en källa uppger för P4 Sörmland att rekryteringen fortfarande pågår.

– Vi har ju ett antal moskéer i Eskilstuna, men det kretsar bara kring en moské och det är inget att sticka under stol med, säger Fredrik Hedlund.

Polisen känner inte till om det ännu kommit tillbaka några hemvändare från kriget i Syrien till Eskilstuna, och Fredrik Hedlund betonar vikten av att andra myndigheter, som Säpo, håller polisen informerad:

– Vi har ju ingen aning om vilket skick de här individerna är i när de kommer tillbaka. De är ju combattanter troligtvis och troligtvis också mänskliga vrak som kommer tillbaka, så det är ju otroligt viktigt att vi får kännedom om vilka som kommer tillbaka, säger Fredrik Hedlund.

Han menar också att polisen i Eskilstuna inte tagit den islamistiska våldsbejakande extremismen på tillräckligt stort allvar tidigare.

– Jag tycker att man var otroligt naiva från början, med det här. Det drabbar inte oss. Men nu är vi där, säger Fredrik Hedlund.

P4 Sörmland har givit ledningen för Al Rahmanmoskén möjlighet att kommentera uppgifterna.

Uppdaterat 16.05: Under måndagseftermiddagen får vi ett skriftligt svar på våra frågor från moskéns ledning som bland annat menar att det sprids lögner om föreningen och att den sorg vi refererar till ovan handlar om ett annat dödsfall.

Hur ser du på att personer med anknytning till moskén rekryteras till det som brukar kallas för terrorresor?

– Har ni information om vilka som har åkt dit eller försöker åka dit, då ska ni ta kontakt med polisen. Det är viktigt att de har koll på vilka som har åkt och vilka som har försökt eller vill åka dit. Vi har inte sådan information. Att folk åker dit är inget vi kan hindra eftersom vi inte har den makten som många (media, folk) tror att vi har.

Om det förekommit att personer från Al Rahmanmoskén åkt på terrorresor, är det något du i så fall tagit avstånd från, internt inom moskén?

– Vi har väldig bra kontakt med SÄPO angående sådana frågor. Vi har meddelat de att vi i föreningen inte diskuterar eller kommenterar sådana frågor.

Det finns uppgifter om att det finns de som glorifierar de som dött och kallat de för martyrer. Hur ser du på det?

– Folk får tycka vad de vill. Vi lever i ett samhälle där alla har rätt att yttra sig.

Imorgon tisdag fortsätter vår rapportering