Regeringsskifte väntas i Norge

1:42 min

I Norge tyder det mesta på att det blir regeringsskifte efter valet den 11 september. Fast statsminister Erna Solberg tycker att hennes högerregering förtjänar förnyat förtroende, säger hon i en exklusiv intervju med Ekots Norgekorrespondent.

– Vi har kommit bra igång med de reformer som ska göra Norge både konkurrenskraftigt och bättre på välfärd framöver, säger Erna Solberg.

Vi måste få fyra år till för att fullfölja det. Vi har de nya lösningarna, medan oppositionen bara vill backa tillbaka saker och ting. Det är inte framtidsinriktat, anser statsministern.

Oppositionen är tveksam, bland annat till den omtvistade kommunreformen. Antalet kommuner i Norge ska minska från 428 till 354, enligt ett beslut i parlamentet Stortinget nu i veckan.

Fast det blir tufft för Solbergs högerregering att hålla sig kvar vid makten. Tre månader före valet tyder alla opinionsmätningar på att Jonas Gahr Støre blir Norges nästa statsminister i en mitten-vänsterregering.

Framför allt har väljarstödet ökat kraftigt det senaste halvåret för de norska socialdemokraternas tilltänkta koalitionspartner; Senterpartiet.

Valresultatet hänger i hög grad på vilka partier som når över fyraprocentsspärren till Stortinget.

– Den stora spänningen nu är om det ena stödpartiet till regeringen, liberala Venstre, klarar att alls komma in i Stortinget. Om de inte gör det mister man majoriteten på den borgerliga sidan, troligtvis, säger Trine Eilertsen, politisk kommentator på tidningen Aftenposten.

– Den andra frågan är om det andra stödpartiet, Kristelig Folkeparti, kommer byta sida och börja stödja Jonas Gahr Støre och Arbeiderpartiet, i stället för Høyre.