Miljöpartist jämförde terroroffer med omkomna i trafiken

1:28 min

Miljöpartisten Patrik Waldenström i Södertälje har hamnat i kraftigt blåsväder efter senaste kommunfullmäktige.

I ett inlägg jämförde han antalet offer för terrorhandlingar med antaler offer i trafiken och menade att det inte är så stor risk att drabbas av terrorism. En som kraftigt reagerat är liberalernas gruppledare Mats Siljebrand som menar att jämförelsen var osmaklig.

– Patrik Waldenströms uttalande blev närmast osmakligt med tanke på alla de terrorhändelser som har inträffat under senare tid. Och inte minst dåden på Drottninggatan i april, säger Siljebrand.

Det var under kommunfullmäktiges sammanträde den 29 maj i Södertälje som miljönämndens ordförande Patrik Waldenström (MP) gjorde ett uttalande som lett till kritik i sociala medier.

– Han försökte knipa billiga retoriska poäng vid det senaste sammanträdet när han jämförde antalet omkomna i trafiken och antalet offer för terrordåd. Det tyckte vi var att förminska problemet med våldsbejakande extremism och terrorism, säger Mats Siljebrand (L). 

Waldenström håller med om att han gjorde en dålig jämförelse och ångrar i dag att han inte använde ett annat exempel.

Men han känner att hans uttalande har misstolkats och vidhåller att det han ville säga var att om vi blir rädda har terroristerna lyckats.

– Jag skulle absolut valt ett annat exempel i dag. Det kan man ju säga att jag ångrar i dag. Jag tycker fortfarande att mitt budskap var rätt men jag ångrar sättet jag förde fram det på, säger Patrik Waldenström.